КТБ продължава да приема плащания по разплащателни сметки на фирми
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2014 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КТБ продължава да приема плащания по разплащателни сметки на фирми

/КРОСС/ Фирми с разплащателни сметки в КТБ се оплакват, че банката продължава да приема суми по издадени от тях фактури (тук не става въпрос за фирми с кредити, отпуснати от банката, след като от ръководството на БНБ беше заявено, че вноските по кредити ще се приемат).

Тази ситуация допълнително затруднява фирмите и тяхната дейност. Въпреки че повечето компании с разплащателни сметки в затворената вече за три месеца банка са създали алтернативни сметки в други банки, за да могат да продължат да получават дължимите им по фактури суми, много счетоводства използват шаблонно плащане по договори за по-дълъг период и изпращат по невнимание парите в сметки на КТБ. Тук донякъде отново опираме до организация, тъй като всички банки, поне на територията на Република България, би трябвало да са наясно с това и да не разрешават подобни плащания по фактури, което допринася за допълнително утежняване на ситуацията.

Ситуацията се усложнява и от факта, че въобще не става ясно кога точно ще отвори врати банката и какво ще стане със средствата на фирмите в разплащателните им сметки, както и на нейните вложители по спестовни сметки. До момента не е представен и одитът на КТБ, както обеща БНБ, а само резюмета.