Местан заръча на ДПС да е втора политическа сила
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юли 2014 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местан заръча на ДПС да е втора политическа сила

София /КРОСС/ Лидерът на ДПС Лютви Местан постави нова цел на партийните областни ръководители - ДПС да е втора политическа сила на предстоящите през есента предсрочни парламентарни избори и да спечели поне 40 депутатски места. Заръката била отправена на закрито заседание на Централния съвет на движението днес, научи "Дневник" от депутати.
За целта Местан поставил и задача пред всяка организация с колко трябва да повиши гласовете си спрямо европейските избори. Тези от тях, които са постигнали пик на евровота, като Враца, откъдето е избран за депутат Камен Костадинов, били поощрени да запазят силния резултат.
На европейските избори на 25 май 2009 г. ДПС получи 386 725 гласа, или с малко под 40 000 гласа по-малко от втората БСП. На последните парламентарни избори през май 2013 г. ДПС спечели 400 466 гласа и получи 36 представители в Народното събрание.
Според участници в заседанието новите цели на Местан са ДПС да вдигне със 100 000 гласа подкрепата си в страната и с около 50 000 гласа - в чужбина, най-вече Турция.
До средата на август местните структури пък трябва да подадат в централата предложенията си за кандидатите за депутати. Местан благодарил на партийните организации за успеха на евровота и отчел, че провала на коалиционния партньор БСП съкратил живота на кабинета "Орешарски". Според участници в заседанието не навлязъл в повече детайли за отношенията с БСП.
На заседанието не е присъствал почетният председател на ДПС Ахмед Доган, нито депутатът Делян Пеевски, който не е партиен член.