Калфин: След изборите ще настояваме за договор за национално съгласие между партиите
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юли 2014 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калфин: След изборите ще настояваме за договор за национално съгласие между партиите

София /КРОСС/ Предстоящите парламентарни избори са изключително важни не просто защото се очаква и би трябвало да сложат край на политическата криза. АБВ ще настоява за изработване на дългосрочна политика и съгласие по нея и реформи във важни области, които се отлагат в продължение на години от различни правителства. Това заяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин след заседание на Изпълнителния съвет на партията. Той каза, че до края на месеца АБВ ще представи предизборната си платформа, а през август ще се проведе обществено обсъждане по основните положения в нея - то ще се състои във формата на различни анкети, политически разговори, срещи с граждани в страната. През август ще бъде направено и допитване по основните елементи в предизборната платформа на АБВ.
Предизборната платформа на АБВ ще се опира на петте приоритета, които формацията обяви още със създаването си - укрепване на държавността, разрешаване на демографския проблем, структурата на икономиката, здравеопазване и образование. За да има стабилност в провежданата политика, АБВ ще настоява, веднага след изборите, основните политически сили, независимо от изборния резултат, да сключат договор за национално съгласие, където да са заложени основните параметри, които се отнасят до петте основни национални приоритета, каза Калфин.
Ивайло Калфин посочи няколко основни приоритета в икономическата програма на АБВ. „Тя е свързана на първо място с поддържане на макроикономическа политика, която е предвидима - запазване на валутния борд и използване на бюджетния дефицит единствено и само за инвестиции, не за текущи разходи. Освен това, отделяне на специална инвестиционна част в държавния бюджет. България трябва да продължи да участва максимално активно във всички форми, които се създават и в момента в ЕС за икономическо управление и за сътрудничество в банковата сфера", обясно зам.-председателят на АБВ. Калфин каза, че партията ще настоява за промяна в данъчната политика, която да бъде под мотото за повече справедливост в тази сфера. „В момента основният приход, който идва в бюджета, е от ДДС, което на практика пренася основната тежест върху хората с ниски доходи. За нас е изключително важно тази структура на данъци в България да бъде променена и да се обложат имуществено тези, които имат много по-големи активи". Сред основните предложения на АБВ е данъкът върху операциите на финансовите пазари, връщане на прогресивна скала на облагане на личните доходи, както и прогресивна скала върху корпоративните печалби. Сред останалите акценти е връщане на наследствения данък върху едрото имущество, както и част от помощта за енергийна бедност да бъде свързана с ваучери за граждани, с които те да могат да си плащат ДДС по този начин.
Наред с данъчната политика, АБВ ще настоява за възприемане на практика, дълго отричана в България - икономическото планиране. Идеята е да бъдат изработвани многогодишни планове, като предложението е да се съобразят с икономическото планиране в ЕС, където се изработват 7-годишни планове. Ивайло Калфин подчерта, че партията ще настоява значителен приоритет в инвестициите да отиде за изграждане на електронно правителство така, че до 2020 година всички услуги, които се извършват в публичната администрация да минават през интернет. Създаването на национален инвестиционен фонд, който да участва в инвестициите също заляга в приоритетите на икономическата програма на АБВ.
АБВ има редица предложения, свързани с борбата с корупцията и административната реформа в страната, каза още Калфин. Една от тях е събирането на всички обществени поръчки в един орган. Друга мярка е сформиране на парламентарна комисия, свързана с бюджетния контрол, която да има пълна информация за разходването на публичните средства. В програмата си АБВ залага и въвеждането на таблица от критерии, които да показват трайно намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. АБВ ще предложи серия от мерки, които да направят задължително и на практика ходенето на училище.
Ивайло Калфин отново подчерта необходимостта от коренна промяна в разпределението на събсидиите, вкл. и европейските, към малките и средни производители, а не към големите, както е в момента.
Тези акценти в програмата на АБВ ще бъдат част от принципната основа за разговори с останалите политически сили, каза Ивайло Калфин.