Закриха специализираните ТЕЛК-ове
Секция: Здраве
18 Юли 2014 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Закриха специализираните ТЕЛК-ове

София /КРОСС/ Специализираните ТЕЛК-ове в страната вече са закрити. В момента се подготвят новите екипи на обединените Трудово-експертни лекарски комисии. Проблем обаче може да се окаже попълването на съставите със специалисти. Това трябва да са лекари, които нямат други договори със здравно заведение и в повечето случаи се наемат вече пенсионирани специалисти, съобщава БНТ.
Тази седмица спря работа Специализираната психиатрична комисия в Русе. Тя обслужваше 3 региона, включително Разград и Силистра. Месечно оттук преминаваха средно по 230 души. В момента се правят описи на всички преписки и документите на хората, които не са били прегледани, ще бъдат предадени в специализираната картотека в Регионалната здравна инспекция.
Част от лекарите в психиатричния ТЕЛК вероятно ще бъдат поканени в новите структури. Проблем обаче може да се окаже назначаването на белодробни и очни специалисти. Директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова споделя, че има информация, че пулмолог, който да отговаря на изискванията, които са към лекарите, които работят в ТЕЛК, на територията на областта, няма.
Ако не се намери вече пенсиониран специалист или такъв, който е готов да работи на по-ниското заплащане в сравнение с практикуващите си колеги, ще трябва да се търси лекар от друг регион. Подобни проблеми има и в останалите области в страната.
Все пак идеята за обединението на ТЕЛК-овете се посреща с одобрение от русенци. В момента на месец в двата състава на русенската комисия се освидетелстват между 700 и 750 души. С реформата към този брой ще се присъединят и хората с белодробни, психични и очни заболявания.