АБВ прави общонационално допитване за президентска република
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юли 2014 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АБВ прави общонационално допитване за президентска република

/КРОСС/ АБВ стартира в началото на август общонационално допитване за възраждане на държавността чрез президентска република. Това съобщи Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и лидер на АБВ след заседание на Изпълнителния съвет на партията. Така българите ще имат възможност да се произнесат по 12-те идеи на АБВ за здрава и добре уредена българска държава, обясни Първанов.
Събитията в държавата през последните години свидетелстват за необходимост от промяна на държавното устройство или поне начало на дискусия по въпроса, коментира лидерът на АБВ. Първанов посочи необходимостта от очертаване на по-ясни управленски отговорности.
Допитването ще доведе до сблъсък на идеи, цели по-сериозно включване на хората в държавното управление и връщане доверието в институциите и ще става с анкетни карти с отделни тематични акценти. Георги Първанов е на мнение, че това допитване може да доведе след себе си и референдум по темата и добави, че АБВ ще настоява за промяна в Закона за общественото допитване, която да доведе до сваляне на прага, който определя допитването като валидно.
Сред основните тематични акценти в допитването ще е този за промяна във формата на държавното устройство, засилване на ролята на пряката демокрация, засилване на мажоритарния елемент в провеждането на избори, идеята за реформа на политическия модел, в т.ч. и промяна на модела на финансиране на политическите партии. На следващо място - борбата с корупцията по високите етажи на властта. В анкетната карта заляга и идеята за реформа на съдебната власт, засилване на местното самоуправление, дълбока административна реформа, активна регулираща роля на държавата в икономиката.
Георги Първанов каза, че специално и отделно място и кампания ще получи темата за реформа в социалната сфера - нова социална политика, за здравеопазването и образованието.