Николай Велков: Василев е добър банкер, но нямаше преценка за хората
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2014 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Велков: Василев е добър банкер, но нямаше преценка за хората

/КРОСС/ Бил съм консултант и от ръководството на КТБ - 1990-2000 година, когато банката беше отделена от „Булбанк". Идеята за покупката на КТБ сме обсъждали с Цветан Василев и той участваше в реализацията на тази сделка. Появи се в управлението малко по-късно. Не одобряваше моето настояване да се купи КТБ, но явно му хареса моята идея и той взе дейно участие в банката. Аз го поканих, познавахме се много отдавна, още когато работеше в ЦКБ, имахме взаимоотношения и оттам възникна идеята, коментира пред БНТ адвокат Николай Велков, бивш шеф на Надзорния съвет на КТБ.
Поканих Цветан Василев като директор още в началото, заедно работихме 5-6 години. Аз напуснах поради различия и несходство в характерите с г-н Василев, разминахме се в основните тези как да продължи банката да съществува. Моята идея беше, че трябва да влезе външен инвеститор в банката, даже имаше оферти от голяма австрийска банка. Тогава Василев не прие моята идея, предпочете да реализира по друг начин акционерното участие, каза той.
Велков добави, че още в самото начало Цветан Василев е имал участие в банката с 10 процента.
Цветан Василев е добър банкер, добър финансист, но за голямо съжаление, лично мое мнение, нямаше подход и преценка към хората, които го заобикалят. Раздели се с хора, които можеха да коригират негови действия, трудно възприемаше чуждо мнение. Според мен, до голяма степен еднолично Цветан Василев управлява банката. За набирането на ресурса, стана с високи лихви, които за съжаление излизат извън пазара.
Не мога да твърдя, че Василев е взел липсващите 205 милиона.
Предполагам, че тези пари са натрупани във времето, не е малка сумата. Вероятно има някакви ордери, или поне някъде е записано, в тефтера на главния счетоводител кой ги е взимал и за какво, каза още той.