Вестниците пишат...
Секция: Преглед на печата
19 Юли 2014 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вестниците пишат...

/КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса:

в. "Труд"

Фейсбук издал атентатора
Роднини го обявили в интернет за мъченик
Вече е ясен атентаторът от Сарафово - Мохамад Хасан Ел Хюсеини, 23-годишен, ливанец с френско гражданство. Точно той е мъжът, сниман с раница на гърба от камери на летището минути преди да бъде разкъсан от взрив, отнел и живота на шестима невинни.
Роднини публикували в социалните мрежи възхвали на смъртта му като „мъченик" - Аллах ще го възнагради, защото е герой, и то велик!
Публикациите заковали вниманието на службите и откроили Мохамад сред десетките заподозрени, разказа източник от разследването пред „Труд". Последвало „пресяване на огромни бази данни", сравняване на пръстови отпечатъци и биологични материали.
Резултатите от ДНК експертизата на части от трупа на терориста, както и на косми и слюнки, иззети в кръга на фамилията му, не оставили съмнение в неговата самоличност. Те били изпратени от партньорски служби на нашите във вторник - три дни преди да се навърши втората годишнина от ужасяващото кръвопролитие.
Антитерористи и разузнавачи от 9 държави участвали в разкритията. Засега не е потвърдено, нито отречено „обоснованото предположение", изразено миналата година от нашите власти, че злодеянието е дело на Хизбула.
Снимката
ДАНС и прокуратурата разпространиха вчера снимка на загиналия при атонтага в Сарафово Мохамад Хасан Ел Хюсеини. Той е роден на 27 май 1989 г. в Ливан, притежава ливанско и френско гражданство. В България се е представял като Жак фелипе Мартен.

в. "24 часа"
Трима с реални шансове да станат лидер на БСП
Трима от номинираните за лидер на БСП имат реални шансове да седнат в първия стол на партията, след като той бе освободен от Сергей Станишев. Това са Драгомир Стойнев, Михаил Миков и Корнелия Нинова, сочат прогнозните разчети, правени от червени депутати.
В редиците им вече дори тече неформално наддаване за това кой ще е лидер след конгреса на 27 юли.
Стойнев бе посочен за наследник от Станишев, но повечето негови съпартийци смятат,че младият икономически министър ще донесе промяна. Той бе номиниран след тайно гласуване от социалистите в Ботевград.
Миков също е близък с настоящия лидер, а и е харесван и от по-възрастните в БСП, и от младите, вадят аргументи депутати.
Според тях не е за подценяване и Нинова, която е харесвана и извън партията. И особено след като рамо публично вече й даде бившият шеф на червените в София Румен Овчаров. Тя имала подкрепата и на структури от Благоевградско и от Бургас и региона.
До края на другата седмица местните червени структури ще правят номинациите си. По устав за официални ще се приемат само имената, издигнати от конференции. Засега кандидати са още
Мая Манолова, Янаки Стоилов и Георги Гергов.
Червената фурия» както наричат зам.-шефката на парламента, бе номинирана с декларация на младежката организация в Кюстендил.
Мая Манолова е моят кандидат, заяви вчера министърът на отбраната и член на червеното ръководство Ангел Найденов, който живее с нея. От „Позитано" 20 обаче разкриха, че за кандидатурата на Манолова работи и зам.-шефът на партията Димитър Дъбов. Той вече звънял на местните лидери в няколко области, сред които Ямбол, Стара Загора и Велико Търново, за да ги агитира на конгреса да гласуват за зам.-шефката на НС.
Преди това обаче Дъбов бил отправил оферта да работи тясно с Михаил Миков, като поискал да бъде част от екипа му. Според запознати обаче Миков отхвърлил предложението. Заявил, че ще сформира свой екип без предварителни пазарлъци и само ако спечели лидерския пост.