Журналист: По самолета са открити следи от шрапнели
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2014 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист: По самолета са открити следи от шрапнели

София /КРОСС/ Като изключим съобщенията от САЩ, които твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства, че полет MH17 е бил свален, днес вече и в руските медии има подобни информации", коментира пред Нова телевизия журналистът Чавдар Стефанов, един от най-задълбочените изследователи у нас на конфликта в Украйна и събитията в региона. Той даде за пример публикация в „Коммерсант", според която по намерени останки на падналия малайзийски самолет са открити следи от шрапнели, белег за попадение от взривила се ракета.
Подобни поражения е имало и по сваления погрешка от Украйна руски самолет през 2001 г., допълва изданието. Тогава полетът бе от Тел Авив до Новосибирск. Така остават съмненията чия е била ракетата, за която се предполага, че е ударила Боинга.
Стефанов посочи, че вероятно става въпрос за ракетния комплекс „Бук". „Въпросът е кой има подобни ракетни системи", добави журналистът и уточни, че конфликтът между правителствените сили и проруските сепаратисти е ограничен само до някои райони в две украински области - Донецка и Луганска.
Всяка подвижна установка „Бук" е снабдена с четири ракети, които могат да бъдат изстреляни в рамките на минути. С