Сериалът по Йовков вече е готов
Секция: КУЛТУРА
19 Юли 2014 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сериалът по Йовков вече е готов

/КРОСС/ Снимките на новия сериал на БНТ „На границата" вече приключиха, похвалиха се от екипа на продукцията. Преди броени дни бяха завършени най-трудните батални сцени, които показват събития, свързани с Първата световна война. Сценарият на дълго подготвяната историческа по-редица е създаден по военните разкази на Йордан Йовков. Шестте серии свързват историите, описани от големия български писател и хуманист в цикъла „По Места". БНТ продуцира поредицата по повод 100-годишнината от началото на Първата световна война. Сценарист на филма е Димитър Стоянович. а режисьор е Станимир Трифонов. В главната роля в „На границата" дебютира младият актьор Мартин Димитров, а като Йовков ще видим Димо Алексиев. Във филма участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова и други.
„На границата" преплита по увлекателен начин откровенията на Йовков, споделени в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя и така „На границата" приближава два свята, отдалечени един от друг от почти столетие. Четейки, момчето ще научи много неща за смисъла на миналото, приятелството, предателството, доверието, любовта, смъртта и човешкото достойнство.
Екипът на „На границата" снима на различни места в България - от Синеморец до западната ни граница, за да пресъздаде страната такава, каквато е изглеждала в навечерието на Първата световна война. Военните униформи, костюмите и оръжейният арсенал са от фонда в базите на студио „Екран" на БНТ и „Ню Бояна филм".
„Снимахме в продължение на над три месеца - половин зима, една цяла пролет и четвърт лято. Личното предизвикателство за мен беше да покажа как в миналото можем да преоткрием себе си и да извлечем поуки за бъдещето си. И не на последно място - да покажем безсмисления ужас на войната", коментира режисьорът на „На границата" Станимир Трифонов. Той се надява поредицата да привлече интереса най-вече на младите хора и да ги запознае с изключително богатия душевен свят на Йордан Йовков, пише "Новинар".