ДНСК поема контрола върху язовирите?
Секция: ПОЛИТИКА
19 Юли 2014 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДНСК поема контрола върху язовирите?

/КРОСС/ Край на хаоса и безхаберието с язовирите. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще следи за тяхната безопасност. Това предвижда изменение и допълнение на Закона за водите, изпратено от екоминистерството за съгласуване между ведомствата.
„Надяваме се законопроектът да бъде приет от парламента в оставащите дни - заяви за „Преса" зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. - Това е един от спешните закони, които трябва да бъдат гласувани от 42-рото народно събрание", допълни той.
В момента 78 малки язовира са в предаварийно състояние. Повечето са общински, но има и частни. Според извършените проверки на енергийното дружество „Язовири и каскади" някои трябва да бъдат спешно ремонтирани или източени. В момента обаче няма кой да контролира дали предписанията се изпълняват.
Ако промяната в закона бъде приета, ДНСК ще може да налага големи санкции на нарушителите. Глобите за неизпълнение на предписанията например стигат до 50 хил. лв. Друга задача на дирекцията е да организира извеждането на опасните съоръжения от експлоатация. Според промените в закона областните управители ще назначат комисии за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, както и върху хвостохранилищата.
В комисиите освен представител на ДНСК ще има и служители на пожарната, областната администрация и общините. Условията и редът за безопасна експлоатация на съоръженията ще бъдат разписани в специална наредба на дирекцията.
Всички водни обекти ще бъдат включени в регистър, в него ще се посочва чия е собствеността и кой е операторът. Така ще бъде ясна отговорността, пише "Преса".