Журналист: Русия не би взела икономически мерки в отговор на санкциите
Секция: Русия
19 Юли 2014 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист: Русия не би взела икономически мерки в отговор на санкциите

/КРОСС/ Санкциите, наложени от САЩ, няма да имат пряко и непосредствено въздействие върху онези компании и банки, които са влезли в новия списък, но косвените фактори от тях са твърде сериозни. На руските компании ще бъде трудно да получат дългосрочни кредити, а краткосрочните ще бъдат при доста по-висока лихва. Различните видове инвестиционни договори - търговските сделки, партньорските отношения, също ще бъдат значително по-сложни. Всичко това ще влияе по някакъв неблагоприятен начин върху руската икономика. Това каза в интервю за БНР руският журналист Константин Егерт, който е коментатор на радио "Комерсант" и бивш шеф на руската редакция на Би Би Си по повод новите окономически санкции, които САЩ налага на Русия заради подкрепата ѝ към сепаратистите в Украйна. Според него, по-тесните икономически връзки между Русия и страните от ЕС правят за тях по-трудно налагането на санкции на Москва.
"Цяла поредица от страни в това число Германия, Франция, България, Люксембург, Австрия, както и държавите от южния фланг на Евросъюза, се придържат към по-мека позиция по отношения на санкциите, отколкото, да речем, страните от Централна и Източна Европа, Швеция и Великобритания. Тяхната зависимост е твърде висока, макар че Великобритания е твърдо „За" санкциите, а в същото нейни компании имат много сериозен бизнес в Русия. Според мен основното обяснение за разнобоя в ЕС, е че Съюза трябва да изработи единна позиция, трябва да съгласува гледните точки на всичките 28 държави-членки", посочи той.
Днес американските санкции оказват по-скоро морално-политически натиск върху ЕС, защото трансатлантическите връзки и трансатлантическата солидарност все пак съществуват. Ако САЩ занапред заемат все по-твърда позиция, в определен момент на европейските страни ще им се наложи да се присъединят.
Помолен дали санкциите към "Роснефт" могат да засегнат партньорски компании в България, журналистът заяви, че едва ли тези санкции могат да засегнат и "Лукойл", още повече, че засега те са по-скоро символични. Наистина "Лукойл" си партнира с "Роснефт", но това партьорство не може по никакъв начин да се сравни с партьорнските отношения, които имат "Роснефт" с Американската "Ел Мобил". "Лукойл", поне според мен, едва ли в скоро време ще бъде пряко засегнат от санкциите. Това е частна компания, поне от гледна точка на акционерния ѝ капитал, и нейните връзки с "Роснефт", едва ли ще се отразят върху независимата ѝ дейност.
Русия не би предприела икономически контрамерки в отговор на американските санкции, смята Егерт.
Ответните мерки, които евентуално Русия би взела, няма да са икономически, тъй като Русия се стреми да удържи чуждестранните инвеститори. Може би ще разшири санкционния списък, с имена на американски конгресмени, или ръководители на различни международни или правозащитни организации, свързани примерно с човешките права, които се занимават с Русия. Мисля, че руските власти пазят, като крайни мярка, замразяването на членството си в Съвета на Европа. Но главното, което те ще предприемат, ще е засилване на натиска в страната срещу т. нар. опозиция и отделни нейни лидери.

Според журналиста, инцидентът с малайзийския самолет не е причинен от професионални военни:

Ако може да се вярва на Съединените щати, самолетът е бил свален от ракета, което се потвърждава от повечето хора, които следят за ситуацията. Като бивш военнослужещ мога да предположа позициите на военновъздушните сили както на Русия, така и на Украйна, се обслужват от професионални военни, които са способни да отличат и прекрасно знаят кой на какъв самолет лети. Затова едва ли може да се говори, че запускът е бил произведен от щатните въоръжени сили на Русия или Украйна. Защото сред тях има само професионални военни.