Незаконна сеч унищожава вековната гора на Лозенския манастир
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2014 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Незаконна сеч унищожава вековната гора на Лозенския манастир

/КРОСС/ Незаконна сеч бе открита в района на София. Неправилно изсечените вековни дървета са близо до Лозенския манастир.
„Действително може да видим, че повечето от дърветата на един хектар, на десет декара площ, са изчезнали, което е в тотално нарушение на лесовъдските правила и явно тука е водена една непрофесионална, дори варварска сеч", коментира Александър Дунчев, експерт по горите към WWF.
Собственик на част от вековната гора е Лозенският манастир. Оттам имат право на сеч, но не и в такива размери и по този начин.
„Би трябвало да се извърши проверка от Регионалната дирекция по горите и да бъде потърсена отговорност за това, което се е случило. Тъй като има опасност то да се случи и в останалата вековна гора на манастира, без одобрението на обществото и дори на игуменката на манастира, която няма как да подозира, че това е вандалщина" каза още Дунчев.
Манастирът сключва договор с фирма, която пък подписва с лицензиран лесовъд. Именно той носи отговорност и контролира какво и колко се изсича.
Според лесовъда Методи Дамянов на има съставени актове на тези, които не са извършили правилно сечта.
Вековната гора всъщност е излетяла през комините на лозенчани, тъй като 99% от тази дървесина е дърва за огрев.
Регионалната дирекция по горите е направила проверка и е установила нарушения. Ще има ли обаче санкционирани и ще продължили сечта в района - предстои да разберем, съобщава Нова телевизия.