Продават неработещ от десетилетие завод
Секция: ИКОНОМИКА
19 Юли 2014 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продават неработещ от десетилетие завод

/КРОСС/ В понеделник, 21 юли, неработещият от 10 години минно-металургичен комбинат „Елисейна" ЕАД ще бъде обявен за продан. След множество провалени търгове през годините сега стойността на активите му е паднала до 1 432 381 лв. Заводът, чието предназначение бе добив и преработка на черна мед, бе обявен в несъстоятелност през 2004 г. заради дългове над 5 милиона лева. Кандидати да го купят навремето имаше от страната и чужбина, но до сделки не се стигна.
След мощен протест на еколози бе провален проектът за изграждане на площадката за голямо депо за отпадъци, включително и за завод за преработката на софийския боклук. Провали се и идеята ведомствените 3-етажен хотел и футболно игрище да бъдат превърнати в тренировъчна спортна база. Днес някогашната гордост на социндустрията се е превърнал в призрачна гледка в Искърското дефиле.
При търга в понеделник заводът ще бъде продаван на части. Придобилите основната площадка, сгради и съоръжения върху нея /обявена за 1,09 милиона лева/ ще получат също 10 х.т. клинкер, 150 т. бял и 100 т.черен оловен шлак и голямо количество медна пещна шлака. Останалото обявено за продан са части от оборудване и инертни материали от закритите рудници „Издремец", „ Осинов лаг" и „Христо Ботев", пише "Преса".