Направиха първа копка на новия път до границата със Сърбия
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2014 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Направиха първа копка на новия път до границата със Сърбия

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич направиха първа копка на път от село Салаш, община Белоградчик, до границата със Сърбия в прохода „Кадъ боаз".
Пътният участък ще осигурява връзка с предстоящия нов гранично контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница в близост до с. Салаш и Ново Корито, Сърбия. Стартът на строителните работи бе даден по време на събора на добросъседството и приятелството, който се провежда всяка година през юли в прохода.
5-километривият участък трябва да бъде построен за четири месеца. Изграждането му е възложено на сдружението „Видин - 2012", в което влизат „ПСТ - Холдинг" - АД и „ПСТ - Видин" - ЕООД. Финансирането е осигурено от публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Стойността му е 3,9 млн. лв.

Проектът предвижда и рехабилитация на пътя от село Арчар до Салаш, който преминава през територията на общините Димово и Белоградчик.
„Политиката на нашето правителство е насочена към намаляване различията на регионите и доказателство за това са предприетите действия в Северозападния район на България. Успяхме да покажем, че мислим за този край на страната като осигурихме около 17 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството само за областите Видин и Монтана, каза Терзиева.
„Оттук нататък всяко следващо правителство трябва да продължи тази политика за намаляване различията между регионите, защото този регион трябва да бъде възроден и да догони в развитието си другите райони на страната", каза още Терзиева и напомни, че е разработена специална стратегия за развитието на Северозападния регион, за да се инвестира интегрирано в инфраструктурни проекти тук чрез оперативните програми, с европейско и държавно финансиране, през следващия програмен период.
„Сбъднахме една десетилетна мечта на поколения жители от този край на страната", коментира още на събитието регионалният министър и допълни, че за по-малко от година проектът бе изготвен и бяха осигурени, от държавния бюджет, над 3 млн.лв. за реализацията му, която трябва да завърши след 4-5 месеца.
„Днешната стъпка е насочена не само към инфраструктурното и икономическо развитие на региона, но и към стартиране развитието на туризма тук", коментира още министърът.