Мая Манолова: На БСП й трябва силен лидерски екип
Секция: ПОЛИТИКА
21 Юли 2014 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: На БСП й трябва силен лидерски екип

/КРОСС/На БСП й трябва силен лидерски екип, убедена е Мая Манолова, шеф на Контролната комисия в БСП и кандидат за лидерския пост. 

Причината да се включи в битката за БСП, по думите й, е, че БСП е в криза в идейно-ценностната идентичност, в морала, във вътрешнопартийната демокрация.

Мен ме боли за БСП, аз съм социалист трето поколение, член съм на партията от 1989 г. и усещам настроенията на редовите социалисти и ляво мислещите хора. Те искат ерозията в БСП да спре, а не партията да се разпада пред очите им. Искат обединена и силна българска левица. Социалистите искат да скъсат със статуквото, искат силен лидерски екип, който да ги поведе към победа, казва тя в интервю за "Стандарт". 

От конкурентите си за наследник на Сергей Станишев Мая Манолова очаква не сблъсък, а състезание, и то в условията на феърплей. Защото след конгреса редовите асоциалисти очакват от нас силен екип, който да изведе партията на пътя на победата. А силна БСП ще има, когато вместо да говорим за лагери, се хванем заедно да направим силна платформа и предизборна кампания. И затова настоявам не само за силен лидер, а за силен лидерски екип, заявява тя. 

Каузата на Мая Манолова е левите идеи да станат леви политики, които БСП реализира, докато е на власт и отстоява, ако е в коалиция.

Длъжни сме най-сетне да скъсаме с този стил: в опозиция имаме силни идеи, преди избори обещаваме други неща, а на власт правим трети, обяснява тя. 

А дали е изчерпана "Коалиция за България" и в каква конфигурация трябва да се яви БСП на изборите Мая Манолова смята, че този въпрос предстои да бъде разискван и не може да бъде решение само на бъдещия председател на БСП, а на НС. Според мен трябва да търсим обединена, силна левица, в която да включим освен партиите от левия сектор и граждански организации, категорична е тя.

Мая Манолова е убедена, че форматът силна и обединена левица има своето място в България и че не е задължително да бъде копи-пейст от други социалистически партии.

А що се онсаня до това какво точно се е случило между БСП и ДПС знае твърде малък кръг от хора.

Повече такива грешки не трябва да повтаряме. Ако си партнираме с други партии, то трябва да имаме ясни параметри на коалиционно споразумение - точка по точка, с приоритети и задължително описани в писмено споразумение, категорична е Манолова. 

На въпрос дали е възможна коалиция БСП - ГЕРБ след изборите тя не дава отговор. 

Въпросът за АБВ е жива рана в БСП, защото си тръгнаха знакови хора за лявата идея, които бяха част от БСП. Сега те имат собствена партия. И разговорите за нашите отношения тепърва предстои, признава Мая Манолова.