"Сова Харис": Доверието в институциите е на критично ниско ниво
Секция: ПОЛИТИКА
21 Юли 2014 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Сова Харис": Доверието в институциите е на критично ниско ниво

/КРОСС/Шест политически сили имат шанс да попаднат в следващия парламент. Българските граждани, които няма да гласуват или не са решили за кого да дадат своя глас, са най-много. Това показва изследване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания "Сова Харис", цитирано от БГНЕС.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП - 15,2%. На трето място е Движението за права и свободи, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с на подкрепата на 2,7%.

"За АБВ трябва да се отбележи, че се намират на ръба за преодоляването на 4-процентната бариера. По същество това разпределение на нагласите в значителна степен повтаря разпределението от изборите за Европейски парламент през май тази година", сочи анализът на "Сова Харис".

Малка е вероятността в следващото Народно събрание да влязат представители на националистическите формации. За Атака биха гласували 1,3%, а за НФСБ - 1%.
В същото време 16,6% не са решили за кого да дадат гласа си, а 17,7% заявяват, че няма да упражнят това си право.

В отговорите на открит въпрос кои са петимата водещи политици в България, лидерите на най-утвърдените формации заемат предните места. В първата петица попадат: Бойко Борисов с 48,1%; Сергей Станишев с 27,2%; Лютви Местан с 21,7%; Георги Първанов със 17,1%; Росен Плевнелиев с 14,2%. Министър-председателят Пламен Орешарски се нарежда на 8 място с 8%. Той е изпреварен от лидера на ББЦ Николай Бареков, който е 6 с 12,9%, и от Ахмед Доган - с 9,7%.

"Този факт можем да си обясним с обстоятелството, че това са хората, от чиито действия и компетентност зависи вземането на най-важните решения в държавата. В челната десетка намират място и действащите към момента президент и министър-председател", отбелязват от "Сова Харис".

Спряганата за високи европейски постове Кристалина Георгиева е в края на таблицата с едва 3,1%. Последните пет имена в нея са: Радан Кънев /3%/, Меглена Кунева /2,5%/, Янаки Стоилов /2%/, Красимир Каракачанов /2%/ и Валери Симеонов /1,9%/.

От "Сова Харис" подчертават, че политическата обстановка в България е нестабилна, а структурата на политическите нагласи - неустойчива.

"Доверието в институциите е на критично ниско ниво. Болшинството от избирателите не намират политически субект, на когото да гласуват доверие да ги представлява. В тази ситуация на данните от социологически изследвания трябва да се гледа като на ориентир, а не като на предизборна прогноза", заявяват от агенцията.