Путин призова Патриарх Кирил да съдейства за урегулирането на ситуацията в Украйна
Секция: Русия
21 Юли 2014 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин призова Патриарх Кирил да съдейства за урегулирането на ситуацията в Украйна

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин помоли Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил да се включи в процеса по урегулирането на ситуацията в Украйна, съобщи РИА Новости.

„Мисля, че всички трябва да се стремим към това, затова ще моля Патриарха Кирил да внесе своя принос в това умиротворяване", каза Путин на срещата в Троице-Сергиевата лавра с Патриарха Кирил и представителите на Православните църкви.

Той подчерта, че всички враждуващи страни в Украйна трябва незабавно да прекратят военни действия и да преминат към мирни преговори.

„Ние изхождаме от това, че на украинска земя трябва колкото се може по-бързо да възтържествува мир. Колкото се може по-скоро да се установят преки връзки между всички враждуващи страни, подчерта руският лидер.

Той добави, че Русия с голяма тревога и скръб наблюдава за онова, което се случва в източна Украйна. „Това е ужасно, това е голяма трагедия", отбеляза Путин.

„Живеем в сложно време. За съжаление, на международната арена и в духовната сфера, в моралната - има много проблеми, които се налага да бъдат преодолявани. Но ние ще можем да го направим, само ако следваме онези идеи, които някога е формулирал Сергий Радонежски. Именно той е призовал някога към единение и любов, като е казал: „Само с любов и единение ще се спасим!", убеден е Владимир Путин.

Заявлението на руския президент е направено в деня на честването на 700-годишнината на преподобни Сергий Радонежский в Троице-Сергиевата Лавра, където Владимир Путин се срещна с Патриарх Кирил.

На свой ред, Патриарх Кирил заяви, че се моли за Украйна, за това никой в тази страна да не бъде подложен на дискриминация заради своите религиозни, политически или дори философски убеждения.