Далечният изток на Русия се готви за силни наводнения
Секция: Русия
21 Юли 2014 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Далечният изток на Русия се готви за силни наводнения

/КРОСС/Редица региони на Далечния изток на Русия са в режим на повишена готовност във връзка с опасността от наводнения, съобщава РИА Новости. 

Извънредно положение във връзка със проливните дъждове и бурния вятър, които се очакват от 21 до 22 юли на територията на Амурска и Еврейската автономна области и Хабаровския край. Освен това, в края на миналата седмица бе обявено извънредно положение в два района на Примирието след силните дъждове. Там бе надвишена месечната норма валежи в рамките на 2 дни.

В нощта и през деня на 22 юли в Приморския край се очаква дъжд, на места 15-49 мм за 12 часа, съобщават синоптиците. Според Приморската хидрометеорологична служба, очаква се повишаване на нивото на реките до 0.5 метра.

Предупреждение за наводнения е обявено и в Сахалинска област. Там на 22 юли се очакват силни дъждове, като на места са възможни резки покачвания на нивото на реките с 0.5 до 1.5 метра.

При силните наводнения в региона миналата година в продължение на няколко месеца бяха наводнени над 13 500 жилищни сгради с население 100 000 души, а щетите възлязоха на около 40 млрд. рубли. Сериозно пострадаха Амурска област, Еврейската автономна област и Хабаровският край.