Патриарх Кирил оглави юбилейно литийно шествие
Секция: Русия
21 Юли 2014 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Кирил оглави юбилейно литийно шествие

/КРОСС/ По случай 700-годишнината от раждането на Св. Сергий Радонежки се проведоха общоцърковни празненства, съобщи пресслужбата на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Тържествата започнаха на 17 юли в Покровския женски манастир в град Хотьково, в Николския събор, където руският патриарх оглави служението на тържествения молебен. Той се поклони на мощите на Светите Кирил и Мария - родителите на преподобни Сергий. По-късно Патриарх Кирил поведе многохилядно литийно шествие от Хотьково до град Сергиев Посад. В празничното шествие взеха участие 60 йерарси, над 400 свещенослужители, монаси, делегации от всички епархии на Руската Православна Църква, казаци и поклонници от различни региони на Русия.

Шествието е поведено с основните светини - икона с мощите на Св. Сергий Радонежки и икона с мощите на преподобните Кирил и Мария. Молитвеното шествие се разпростря на 17 км.

Патриарх Кирил напомни, че в изминалите времена, литийните шествия от Москва до Троице-Сергиевата Лавра (гр. Сергиев Посад) са били традиция.

„Ние изминахме една малка част от онзи път, през който са минавали нашите благочестиви предци и все пак успяхме да почувстваме със сърцата си великата благодат", отбеляза Патриарх Кирил.

Той подчерта, че именно в подвига, в който се въвличат душата и тялото, се „проверява нашата духовна сила и в отговор на това, Господ чува нашите молитви и подава измоленото от нас".

Колкото повече сме способни на подвиг, в това число в Името на Бог, толкова по-силни ще бъдем, толкова по-високи върхове ще ни се покоряват - духовни и земни, каза руският Патриарх. Той призова, хората да се молят за църковно единство и народа.

На 17 юли на Благовещенското поле се отслужиха две литургии (в плунощ и рано сутринта), а след това молебни на Св. Сергий Радонежки и малка вечерня. Освен това, на Съборния площад на Троице-Сергиевата Лавра се състоя всенощно бдение.

На 18 юли, в деня на обретението на мощите на Св. Сергий Радонежки бяха отслужени литургии на Благовещенското поле и на Съборния прощад в лаврата, а светското празненство се проведе на Красногорския площад в Сергиев Посад.

Преподобни Сергий Радонежки е един от най-почитаемите руски светци, живял през XIV век по време на татаро-монголското иго. По молитвите му, Бог е освободил руската земя от междуособни войни, дарил е победа над поробителите на Куликово поле. Дори по време на живота си Св. Сергий е творил чудеса и получавал велики откровения, а също му се явила Богородица, като му обещала да покровителства неговата обител, настоящата Троице-Сергиева Лавра.