Корнелия Нинова: Най-големият проблем на БСП е идейната й чистота.
Секция: Интервюта
21 Юли 2014 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Най-големият проблем на БСП е идейната й чистота.

/КРОСС/Най-големият проблем на БСП е идейната й чистота, смята Корнелия Нинова. 

Нинова влезе в битката за лидерския пост в БСП, след като напусна поста на заместник-председател на парламентарната група, но остана депутат, след провала на социалистите на евроизборите. В интервю за в. "Сега" тя коментира своите мотиви да се включи в състезанието, парламентарната криза и случая "КТБ".

Лява партия ли е БСП?

Навсякъде - и в нашите структури, и в обществото, се поставя въпросът лява партия ли е БСП и отстъпила ли е от автентичната си лява идеология. Т.е. на първо място е идейната чистота. Трябва ясно и категорично да се каже - ние сме лява партия, правим тези леви политики, можем да отстъпваме дотук и не повече. Но това трябва да се знае предварително, категорична е Корнелия Нинова.

На второ място тя поставя организационното състояние на партията, тъй като, признава Нинова: "В този вид не сме боеспособни".

Повече енергия, повече финанси от субсидията, повече силни кадри и авторитети в местните структури - иска Корнелия Нинова. Тя залага повече на "вените, по които тече животът на партията", тоест на хората, които, са най-близо до народа, както и на добрите кадри - професионалисти, естествени авторитети, които да са уважавани от хората, лявата интелигенция, и не на последно място - на коалиционна политика. Това е основен въпрос, който касае нашите хора - с кого отиваме на избори преди изборите като "Коалиция за България" и с кого бихме управлявали след изборите в зависимост от резултатите - дали с ДПС, дали с ГЕРБ. Тези въпроси се поставят пред нас. Аз бих предложила този въпрос да се реши чрез вътрешнопартийно допитване, казва Нинова. 

Оценката на Корнелия Нинова за лидерството в последните 13 години в БСП е противоречива. Сергей Станишев и Изпълнителното бюро имаха и силни периоди, имаше и слаби,казва тя и допълва: Анализът няма да е лесен. Сега наблюдавам нещо, което не приемам. Тъй като Сергей Станишев подаде оставка и се смята, че е в слаба позиция, хора, които са били близо до него, започнаха да го критикуват и да му се нахвърлят. Това е некоректно, непочтено и не е мъжкарско. Скочи му, когато е силен, като си толкова ербап. Други пък твърдят, че е най-великият политик. Спрете се бе, хора. Нека да не преценяваме според личния си интерес. Ние имаме нужда от обективен разговор и обективна оценка на грешките, за да не ги повтаряме.

БСП и бизнесът

Корнелия Нинова опроверга усещането, че БСП не е пипнала плоския данък. Съжалявам, че не успяхме да обясним на хората, че ние плоския данък го променихме. Нашите предизборни ангажименти съдържат три неща - първо, доходите до размера на минималната заплата да бъдат необлагаеми, второ, доходите до 4500 лв. да се облагат с 10% данък, а тези над 4500 лв. - с 20%. И първите две условия ги изпълнихме. Остана само третото и причината е в несъгласието на ДПС, тъй като в тяхната предизборна програма пише, че изобщо няма да се променя плоският данък. Те направиха компромис и отстъпиха само по въпроса да не се облагат минималните доходи, припомни Нинова. Тя е категорична, че плоският данък трябва да се промени в пропорционален като се осъществи и третата стъпка - данък от 20% върху доходите над 4500 лв.

Ние не предлагаме промяна в корпоративния данък. За бизнеса той остава 10 процента, но що се отнася до доходите на физическите лица, бедните трябва да плащат по-ниски данъци, а богатите по-високи, каза още депутатът от Коалиция за България. 

Парламентарната криза

Нинова призна, че кворумът е отговорност на управляващите. И тъй като само подкрепата на ДПС не е достатъчна, за да бъдат приети някои важни закони, БСП е разговаряло с "Атака", но са срещнали категоричния отказ на хората на Сидеров да влязат в парламентарната зала. 

От самото начало на парламента ситуацията беше напрегната. Конкретната причина, според мен, са резултатите от европейските избори. След като не станахме първа сила, тръгна и политическата криза, коментира Нинова. 

Случаят "КТБ"

Корнелия Нинова напомни, че КТБ още не е обявена в несъстоятелност и според експертите има възможност въобще да не се стига дотам. За мен обаче по-важното е друго. За да се вземе правилното решение и за вложителите, и за общините, и за болниците и т.н., трябва да се знаят фактите, посочи тя и поясни: Още от римското право има една максима - дай ми фактите, за да ти дам правото. Ние не разполагаме с фактите. И все още настояваме за истината. Първо, фактите ни се поднасят на парче. След това се променят всеки ден. Единият ден има изнесени пари в чували, на другия ден няма, има укрити кредитни досиета, няма укрити кредитни досиета. Настояваме за пълната и обективната истина, а тя зависи от 4-5 институции в държавата - БНБ, Комисията за финансов надзор, министъра на финансите и главния прокурор. Докато всичко това не се сложи на масата, не може да се вземе т.нар. информирано и обективно решение по случая. Трябва да се оценят активите на банката, да се види какви са задълженията и тогава да се търсят вариантите. Да не се бърза с обявяването в несъстоятелност и фалирането на банката, ако има варианти тя да продължи да работи и да бъде оздравена. А хората, които разбират, твърдят, че има. И според мен трябва да се върви към този вариант - банката да се оздрави и да продължи да работи.

Според Нинова органите, от които трябваше да дойде пълната информация по случая, не са показали независимост и обективност. Тя дорине отхвърли и умисъл в това, но посочи, че няма представа кой би имал интерес от прибързаното фалиране на КТБ.