Хакери пуснаха фалшиво съобщение за самолета на Обама
Секция: СВЯТ
21 Юли 2014 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакери пуснаха фалшиво съобщение за самолета на Обама

/КРОСС/ Хакери пуснаха невярно съобщение в акаунта на WSJ във Фейсбук, че самолетът на президента Барак Обама се е разбил над Русия. Публикацията „информира" за готовността на вицепрезидента Джо Байдън да направи обръщение към нацията. След 20 минути вестникът съобщи, че акаунтът му е бил хакнат, а фалшивата информация беше изтрита.

 

 

Атаката идва на фона на инцидента с малайзийския самолет „Боинг -777", който се разби над Украйна.

Реакциите след лъжливите съобщения били смесени. Някои читатели били потресени, последвали коментари за началото на Трета световна война. Други реагирали с чувство за хумор и започнали да обсъждат дали не трябва да се скрият в бомбоубежище и доколко Байдън ще се справи с поста президент на САЩ.

Това е второ подобна атака срещу медия, след като миналата година хакери пуснаха в Twitter фалшиво съобщение от името на Associated Press за експлозии в Белия дом. Атаката бе във вторник и пазарите реагираха веднага, като индексът „Дау Джоунс" падна и се възстанови чак в края на деня.

Що се отнася до WSJ, това станало в събота през нощта и ефектът бил по-ограничен. Освен това в новините било съобщено, че президентът Обама е на почивка за уикенда в резиденцията Кемп Дейвид, което предотврати паниката.

Случаят е поет от тайните служби.