Български митрополити участваха в тържествата по повод 700-годишнината от раждането на св. Сергий Радонежки
Секция: Русия
21 Юли 2014 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български митрополити участваха в тържествата по повод 700-годишнината от раждането на св. Сергий Радонежки

/КРОСС/ По покана на РПЦ и решение на Св. Синод на БПЦ двама български митрополити посетиха Москва, за да участват в тържествата по повод 700-годишнината от рождението на св. Сергий Радонежки. Това са Западно- и Средноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим, които за пръв път участват в такава проява на РПЦ. Грандиозните чествания се провеждат на 17 и 18 юли в Троицко-Сергиевата лавра в Сергиев Посад, недалеч от Москва.

Патриарх Кирил прие в резиденцията си в Даниловия манастир делагациите на всички поместни църкви, които бяха изпратили свои представители. В българската делегация участваха двамата митрополити, представителят на Българската патриаршия в Москва архимандрит Теоктист (Димитров) и йеромонах Теофил (Андреев), игумен на Хаджидимовския манастир "Св. Георги", Неврокопска епархия.

Патриарх Кирил заяви на срещата, че „преп. Сергий е наричан „игумен на руската земя". С неговото име е свързано реформата на руското монашество и разпространението на общежитийния монашески устав. В много отношения тези промени били свързани с влиянието на Света Гора благодарение на духовните връзки на преп. Сергий с един от водещите й възпитаници и населници - Цариградския патриарх Филотей (Кокин). Основаната от преп. Сергий обител на Светата Троица е не просто една от най-големите в Русия. Тя е станала истинска монашеска школа, възпитала поколения боголюбиви монаси, които по-късно основават множество манастири по цяла Русия. И днес лаврата е централният манастир на нашата Църква, от нея вземат пример и другите обители.

Значението на преп. Сергий за Руската православна църква и за нашата страна е огромно. В период на разделение и междуособици той помирявал враждуващи князе, призовавал към мир и единство. Преподобният наистина бил събирател на Светата Рус. Примерът на неговия живот е особено важен и актуален в наши дни, когато в земята на Украйна не спира междуособната бран и се пролива кръв на православни християни. Моля вашите молитви пред мощите на преподобния за изкореняване на враждата и възцаряването на мир в Украйна", подчерта патр. Кирил.

Московският и на цяла Русия патриарх връчи на всички архереи панигии по повод юбилейните чествания, а на останалите духовници юбилейни нагръдни кръстове.