Reuters: Оманският фонд и акционери в КТБ търсят начин да спасят банката за три месеца
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юли 2014 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Reuters: Оманският фонд и акционери в КТБ търсят начин да спасят банката за три месеца

/КРОСС/ Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери в КТБ търсят начин да стабилизират банката и се надяват до три месеца да бъде съставен осъществим план за това, съобщава Reuters, като се позовава на свой източник.

Финансовият министър Петър Чобанов е говорил с представители на фонда по темата, след като планът държавата да спаси банката се сблъска с критики от опозицията, допълва агенцията. „Българите са се съгласили да работят с акционерите, за да се осигури работещ план, който да се осъществи в рамките на три месеца вместо варианта с национализация", е разкрил източникът на Ройтерс, пише „Труд".

Инвестиционният фонд на Оман е потенциален ключов играч в банковата криза в България, тъй като притежава 30% от КТБ, припомня Reuters. Източникът от фонда уточнява, че разрешението на ситуацията с КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира още средства в банката.

Едно от предложенията е намаляване на дела на Цветан Василев (който чрез „Бромак" има малко повече от 50% в КТБ) със средства от други международни инвеститори.

Друг вариант е Управителният съвет на банката да бъде подсилен с независими експерти.

Фондът желае да помогне в стабилизирането на КТБ заради важната й роля в българската икономика, е добавил източникът. „Оман вижда България като приятел и ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне банката в по-стабилно състояние", казва той.

През 2009 г. Оманският инвестиционен фонд плати 129 млн. долара за дела си в КТБ. Активите на целия фонд са около 13 млрд. долара.