Депутати питат слушани ли са
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2014 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутати питат слушани ли са

/КРОСС/Народни представители от всички партии са подали жалби до Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, с които искат да се установи дали срещу тях са използвани СРС. Това съобщи председателят на бюрото Бойко Рашков, който отчете дейността на органа за първите 6 месеца от съществуването му.

Рашков съобщи, че в бюрото са постъпили общо 15 жалби от граждани, които искат да бъде проверено дали срещу тях са използвани СРС-та. До момента е отговорено на десет искания.

Извършихме най детайлно разследване. Не сме установили до момента незаконосъборазно да са прилагани СРС-та, включително и спрямо народните представители, беше категоричен Рашков.

Националното бюро за СРС-та е било сезирано и от адвоката на бившия вицепремиер Цветан Цветанов - Менко Менков. И в този случай не е установено да са използвани неправомерно СРС-та по отношение на Цветанов.

Рашков съобщи, че към момента са проверени 10 съдилища в страната, сред които Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, Бургас, Варна. В някои от окръжните съдилища няма нито едно разрешение за използване на СРС-та. На въпрос, за кой град става дума, Рашков отговори с поговорката: "Парен каша духа".

Общият извод е, че през последните 2-3 години броят на използваните и приложените СРС намалява, подчерта Рашков и допълни, че в момента се проверява Софийският окръжен съд.