Кръгла маса за индустриалното възраждане на селските райони организира КНСБ
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юли 2014 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кръгла маса за индустриалното възраждане на селските райони организира КНСБ

/КРОСС/Форум за възраждане на индустрията в България организира утре, 22 юли, КНСБ. Събитието с начален час 10.30 ч. в централата на синдиката ще открие президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Анализ на тема „Индустриално възраждане на селските райони - създаване на нови работни места" ще представят председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева и представители на Националния съюз на градинарите в България.

От разработката става ясно, че секторите селско, горско и рибно стопанство функционират далеч от потенциала си за генериране на брутна добавена стойност и допринасят слабо за конкурентоспособността на редица преработвателни сектори от икономиката на България. Причините - недалновидната политика и почти пълната деиндустриализация на селските райони по време на прехода към пазарна икономика.
Анализът представя състоянието, суровинната обезпеченост и значимостта на секторите, които имат потенциал за възраждането на селските райони. Той посочва възможностите за увеличаване на производството и извежда краткосрочни и средносрочни мерки за постигане на растеж, заетост и доходи.

Синдикалистите и представителите на браншовите организации ще дискутират основните направления за преодоляване на негативните социално-икономически и териториални развития, възможностите за пълноценно усвояване на ресурсите, както и социалните аспекти на сектора.
В кръглата маса се очаква да участват представители на Министерство на земеделието и храните, научни организации, браншови съюзи и синдикалисти.