Служебното правителство ще бъде съставено навреме, увери Плевнелиев
Секция: ПОЛИТИКА
21 Юли 2014 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служебното правителство ще бъде съставено навреме, увери Плевнелиев

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев заяви в Пловдив, че все още е рано да посочи имената на премиера и министрите в служебното правителство, но увери, че то ще бъде съставено навреме и ще отразява по обективен начин задачите, които имат да се решават в държавата, предаде БНР.

Държавният глава обясни от Пловдив, че той и екипът му в момента работят усилено върху приоритетите на кабинета, защото "има много кризи, решаването на които не търпи отлагане". Освен основната задача - подготовка на предсрочните парламентарни избори, служебното правителство ще следва промяна на подхода в енергетиката.

Той подчерта, че целите, които ще следва в работата си служебният кабинет, ще бъдат оповестени на 5 август, "ако на шести, разбира се, политическите партии спазят своето обещание и ние сме във възможност, след конституционно предвидените срокове, да съставим служебно правителство и да разпуснем парламента".

"Имаме нужда от промяна на подхода в дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане. Служебното правителство ще подготви реформите в тях. Имаме нужда да се обърнем към Eвропейската комисия, да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и имаме нужда да ускорим в последните месеци европейските фондове", подчерта Плевнелиев.

По думите му служебното правителство би могло да има възможността два преговаря с Брюксел и дори да приключи Споразумението за партньорство с Европейската комисия за 2014 - 2020 г.

"Хората, които ще излъча, ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват, и готови по приоритетите и задачите пред служебното правителство да постигнат прогрес и резултати за нацията", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът е в Пловдив, където ще открие реконструирана и обновена част от Античния стадион на Филипопол. В изградената към съоръжението кинозала за триизмерни прожекции държавният глава гледа филма "Пловдив през II век", посветен на живота във Филипопол.