Фонд за иновации в културата стартира с подкрепата на Мтел
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2014 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд за иновации в културата стартира с подкрепата на Мтел

/КРОСС/За пръв път в България ще стартира работа на Фонд за иновации в културната сфера. Фондът ще работи с подкрепата на Мтел и ще фокусира дейността си върху съвременното изкуство и култура. Проектът е дълготрайно партньорство между бизнеса и местната власт, като ролята на компанията ще мине отвъд даряването на средства.

Мтел ще участва както в управлението на средствата във фонда, така и в дискусиите около моделите за управление на културни проекти. Успоредно с бизнеса и местната власт във фонда и разпределението на средствата в него ще участват творци и граждански организации от София.

„Създаването на Фонда е експеримент и с това нашият град показва, че не се страхува да експериментира. Само смелостта за промяна може да доведе до новаторски решения и положителни промени. Вярваме, че фондът ще се превърне в лаборатория за иновации, място за артистични експерименти и креативни решения, а с тях ще допринесе и за икономическото развитие на градовете и регионите", коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мобилтел.

Фондът ще отделя процент от набраните годишни средства за капитализация, а с останалите планира да финансира проекти, избрани на конкурсен принцип в сферата на съвременното изкуство и артистични иновации. Фондът се администрира от „Асоциация за развитие на София". Приоритетите и програмите на Фонда се подготвят от Консултативен съвет.