Филип Хамънд: Все още бих гласувал да напуснем ЕС
Секция: СВЯТ
21 Юли 2014 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филип Хамънд: Все още бих гласувал да напуснем ЕС

/КРОСС/ Новоизбраният външен министър на Обединеното кралство Филип Хамънд заяви, че би гласувал страната му да напусне Европейския съюз, освен ако в съюза не се проведат значителни реформи. Според него някои от настоящите разпоредби са "просто неприемливи" и застава зад думите си отпреди година, че ако трябва да избира сега, би гласувал за излизане от ЕС, съобщи "Гардиън".

"Ако няма никаква промяна в начина, по който Европа се управлява, никаква промяна в баланса на правомощията между националните държави и ЕС, никакво предложение за това как еврозоната може да успее и да съществува съвместно със страните извън нея, това не е Европа, която може да работи за Великобритания в бъдеще. Трябва да има промяна, трябва да има предоговаряне", каза той, цитиран от британския вестник.

Хамънд заяви, че приема факта, че "Великобритания печели много, участвайки в единния европейски пазар", но добави, че преди всичко статуквото не е в интерес на страната му. Според него е нужно съществено предоговаряне и ако европейските партньори не предложат реална промяна, отговорът на британците на референдума ще бъде ясен.

Приоритет при преговорите с Брюксел по темата на новия външен министър ще бъде възстановяване на някои правомощия на националните държави, така че онова, което може да се направи на национално ниво, да бъде свършено от държавата, вместо от европейските институции. По думите му това се одобрява не само от Лондон, но и от други страни членки.

Той каза още, че е важно да се установи връзка между държавите в еврозоната и тези, които са извън нея, по начин, който е честен за страните членки, които не са в нея и да защитава своите интереси.

Филип Хамънд беше назначен за министър на външните работи на Обединеното кралство миналата седмица от премиера Дейвид Камерън, след като Уилям Хейг подаде оставка. Преди да поеме поста, той оглавяваше Министерството на отбраната, а в периода от 2010 до 2011 г. - Министерството на транспорта.

Дейвид Камерън се ангажира с предоговаряне на отношенията между Великобритания с ЕС и след това с провеждането на референдум за излизане или оставане в ЕС преди края на 2017 г., ако спечели изборите. Хамънд е известен с това, че предпочита излизане от ЕС, при липса на промени в настоящия статут на Великобритания в съюза. С настоящите си изказвания той показа, че позицията му не се е променила със заемането на новия пост.