Юридическите лица с нестопанска цел ще подават заявления по интернет
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2014 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юридическите лица с нестопанска цел ще подават заявления по интернет

/КРОСС/ Юридическите лица с нестопанска цел да могат да подават заявления и отчети по електронен път, предвижда проект „Подобряване организацията на работа на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, в ефективна координация с окръжните съдилища".

Основната цел на проекта, който трябва да бъде реализиран до 25 януари 2015 г., е технологичното обновяване и разширяване на информационната система на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел и нейното сертифициране за съответствие с изискванията на Закона за електронното управление и подзаконовите нормативни актове.

„Това ще осигури предоставянето на нова електронна услуга и ще намали бюрокрацията в процесите по учредяването, регистрацията, устройството, дейността и прекратяването на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза", заяви днес заместник-министърът на правосъдието Искрен Маринов по време на пресконференцията за популяризиране дейностите по проекта.

Целта е, чрез разработване на достъпен интерфейс, юридическите лица с нестопанска цел да могат да подават по интернет заявленията си, подлежащи на вписване в регистъра, независимо от местоположението си, при гарантиране на основните им права, лични данни и идентичност. Новата система ще позволява те да следят по всяко време движението на заявленията си.

Предвижда се и въвеждане на служебен информационен обмен между Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, окръжните съдилища и регистър БУЛСТАТ.

Технологичното обезпечаване на регистъра ще позволява при бъдещи нормативни промени, системата лесно да може да се разшири и да се премести в Агенцията по вписвания.

Изграждането на новата система ще бъде предхождано от анализ на нормативната база и конкретни предложения за промени в разпоредбите, вътрешните правила и методики, отнасящи се до дейностите по учредяване, регистрация, устройство и прекратяване на юридическите лица с нестопанска цел, както и засилване на контрола върху спазване на сроковете по вписванията.

Проектът на Министерството на правосъдието е финансиран съгласно договор от 25.09.2012 г. с Министерство на финансите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос I "Добро управление" , Под-приоритет 1.5. "Прозрачна и ефективна съдебна система" от Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.