ООН призна за престъпленията на киевските власти в Донбас
Секция: СВЯТ
21 Юли 2014 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН призна за престъпленията на киевските власти в Донбас

/КРОСС/ Наблюдателите на ООН публикуваха доклад за нарушенията на правата на човека по време на кризата в Украйна

Мониторинговата мисия на Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека (УВКПЧ) изготви обширен доклад за ситуацията в Украйна, който бе представен в сряда, 18 юни, и който включва отчет на събитията в страната през периода от 7 май до 7 юни 2014 г.

В доклада, чийто обем е 58 страници, се отбелязва, че нарушенията на правата на човека в източната част на Украйна включват похищения, задържания, изтезания и убийства. Преди всичко тези действия са извършвани от военни, подчертава се още в документа. Нерядко жертви на произвола на военнослужещите се оказват журналисти, работещи в Източна Украйна.

Така, в средата на май под артилерийски обстрел край Славянск попаднаха италианският журналист Андреа Рокели и неговият преводач Андрей Миронов, които загинаха вследствие на нападението. От ООН напомнят и за арестите от двете страни на конфликта на украински и руски репортери.

При това, правозащитниците отбелязват, че държавните медии единствено усложняват ситуацията, като провокират хората към твърда риторика и усилват разкола в страната.

В Югоизточна Украйна цари насилие и беззаконие, констатират наблюдателите на ООН. Според техни данни, тук не са никак редки похищенията на хора, които не участват във военните действия, а мародерствата и убийствата са често срещано явление. Освен това, са известни случаи, когато украинската армия е бомбардирала болници и детски градини.

Наблюдателите на ООН съобщават и за свързаните с държавните разследвания спонтанни изчезвания на хора. Според ООН, от април до юни от двете страни на конфликта са били похитени общо 387 души, сред които 39 журналиста. Правозащитниците припомнят и за странното изчезване на някои проруски активисти. Така, в доклада на световната организация се споменава за 11 случая на задържане от спецслужбите на хора, които впоследствие са изчезнали безследно.

Най-големи опасения сред правозащитниците е предизвикало положението с най-уязвимите слоеве от населението – жените и децата. Така, в Донецка и Луганска републики при преглед на повече от 200 деца специалисти от УНИЦЕФ изясниха, че всяко второ дете страда от нарушение на съня, депресия и изблици на гняв. Освен това, в ДНР и ЛНР вече два месеца не се изплащат пенсии, отбелязва се още в доклада.

Отделно внимание в документа е обърнато на събитията в Одеса от 2 май тази година. Наблюдателите на ООН предоставят факти за насилието по отношение на проруските активисти: украинските радикали са пребивали привържениците на федерализацията, а някои от тежко ранените от тях дори не са се обърнали за помощ в медицинските учреждения, поради страх от преследване.

Припомняме, че на 2 май въоръжени радикали нападнаха лагера на проруските активисти на Куликово поле и го разрушиха. Привържениците на федерализацията, в опита си да се спасят от разярената тълпа екстремисти, се скриха в сградата на Дома на профсъюзите, която веднага след това бе подпалена от представители на „Десен сектор”. В резултат от сблъсъците и пожара загинаха 46 души и повече от 170 бяха ранени.

Според УВКПЧ, милицията и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) не са оказали необходимото сътрудничество при разследването на трагичните събития в Одеса. Представители на мисията повторно призоваха Киев към безпристрастно и подробно разследване на причините за трагедията.

Отделни положения от доклада са посветени на събитията на Майдана през зимата на 2013 г., референдумите за независимост на Луганска и Донецка народни републики, както и на провеждането на президентските избори.

След 7 юни ситуацията с нарушаването на международните права в Югоизточна Украйна се обостря. Медиите съобщаваха за използването от украинските военни на вид запалителни  бомби с бял фосфор, които са забранени от международната конвенция. Освен това, в резултат от минометен обстрел на 17 юни край Луганск загинаха журналистите Игор Корнилюк и Антон Волошин, като това нападение е било извършено в местност, където няма никакви военни обекти.

ООН призова страните в конфликта в Югоизточна Украйна към мир, като по този начин да бъде сложен край на безизходицата, „която води само до страдания, убийства и икономически стагнации”.

От световната организация изразиха становището си, че киевските власти трябва да уважават и съблюдават договореностите от Женевската конвенция относно военните действия, да осигурят безопасността на мирното население и журналистите, които не участват във войната, както и да се въздържат от расистки изрази и призиви към насилие.

Ще се отразят ли изводите от доклада на ООН като отрезняващо средство за политическите кръгове на Запада? Въпросът остава отворен…