Варненски роми плашат общината с протести
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2014 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варненски роми плашат общината с протести

Варна /КРОСС/ Ромите от варненския квартал "Максуда" дадоха срок на властта да намери решение на проблема им. До 14 дни властимащите трябвало да излязат с единно предложение, което да удовлетвори обитателите на ромското гето.
"Ние не сме варвари и сме достатъчно граждани на тази държава и затова даваме възможност на изпълнителната на законодателната власт, на общината, на областната администрация, на районните кметове на "Младост" и "Одесос", на всичките политически партии да се съберат и да излязат единодушно с решение за съдбата на обитателите на Максуда", заяви ромският активист Ридван Сали, който от миналата седмица заплашва с протести. "Дали ще бъде фургон, дали ще е някой парцел от общината, но те трябва да излязат с адекватно решение", смята Сали, който днес покани медиите на пресконференция в дерето на Максуда.
Той призна, че къщите в дерето са незаконни. За 51 от тях изтече срокът за доброволно събаряне и тези дни трябва да започне връчването на заповедите за принудителното им премахване. На това Сали отговори така: "Даваме им време, да седнат, да обмислят нещата. Но във всеки един момент, ако има провокация от тяхна страна, в присъствието на кмета на "Младост" Христо Христов и полицията, ние автоматично излизаме да протестираме. Протестът ще бъде мирен, но ако трябва, няма да е мирен. Ако се посяга на децата, на жените и на внуците, тогава няма да е мирен", заплаши Ридван Сали.
На въпрос на Varnautre.bg какво ромите имат предвид под заканата, че протеста няма да е мирен Сали отговори: "Ако се наложи ще тръгнем в посока жп прелеза и ще застанем на релсите".

video:http://www.youtube.com/watch?v=JDLWxMNDYwc

Снимка: Булфото, всички права запазени