Експерт: Проблемът с КТБ трябва да се реши до 3 месеца
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юли 2014 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Проблемът с КТБ трябва да се реши до 3 месеца

София /КРОСС/ Имиджът на КТБ може да бъде възстановен, ако се създадат нови, прозрачни и ясно казани правила. Въпросът е дали действително това ще стане в реалистичен срок от три месеца. Това заяви пред ТВ7 доц. Григорий Вазов, президент и ректор на Висше училище по застраховки и финанси.
БНБ трябва да контролира процеса с инвеститорите, трябва да е наясно с намеренията на акционерите и да получи категорични намерения за тримесечен план за оздравяване на КТБ. Ако това не стане, държавата трябва да влезе в банката или акциите да бъдат разпродадени, за което много акционери са готови, категоричен е той.
Световната практика показва, че всяка година някъде фалира някаква банка. Има десетки форми, начини, методи за оздравяване и на първо място трябва да бъдат потърсени акционерите, собствениците на банката, допълни още доц. Вазов.
Ясно е, че политическите сили не разбират нищо от банково дело. Освен това, ние сме в реална предизборна ситуация, при която всеки търси политически дивиденти и гледа да подхвърли горещия картоф КТБ на някой друг, смята доц. Вазов.
Българите преживяха финансовите пирамиди още в началото на 90-те годни, след това дойдоха 1996 - 97 г. и попаднахме в голямата финансова криза и хиперинфлациите, после народът заживя спокойно с новите закони, влязохме в МВФ, но пък дойде 2008 г. с рисковите фондове. Преживели сме много, затова покрай КТБ нямаше истерия и в момента нямаме банкова криза, завърши доц. Вазов.