БСП избира нов председател
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2014 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП избира нов председател

/КРОСС/ Конгресът на БСП ще избере днес нов председател на партията, след като досегашният водач Сергей Станишев обяви, че се оттегля.

Номинираните за поста са над 20, включително и Станишев, но за сериозни претенденти се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента и шеф на общопартийната контролна комисия Мая Манолова, лидерът на Лявото крило Янаки Стоилов, председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова.

Тъй като според устава на БСП председателят трябва да бъде избран с повече от половината гласове на делегатите - повече от 800, е повече от сигурно, че ще се стигне до балотаж.

Окончателният брой на номинираните от партийните структури за поста е 29. Шестима души вече са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов.

За първи път изборът на лидер на БСП ще бъде в тъмни стаички, за да се запази тайната на вота, както повелява партийният устав. Заради страх от контролиран вот и натиск върху делегатите, социалистите решиха да гласуват в изборни помещения, както на национални избори, за да се избегне традицията бюлетините да бъдат попълвани на групички.

До избора се стигна, след като на 5 юли Сергей Станишев обяви оттеглянето си и предложи конгресът да гласува нов председател. Станишев си тръгна след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине евродепутат в Брюксел. Сред най-яростните критици тогава беше дългогодишният бивш лидер на най-голямата организация на БСП - тази в София, Румен Овчаров. Сега той подкрепи за поста Мая Манолова, която определи като „лице на промяната".

Новият председател ще довърши мандата на Станишев - до 2016 г., когато трябва да се проведе нов отчетно-изборен конгрес, който ще избере и нов състав на Националния съвет на партията.

Конгресът, който започва в 11 ч. в зала 1 на НДК, ще гласува и резолюция за участието на БСП в предстоящите парламентарни избори на 5 октомври.