Президентът не казва най-важното. Защо?
Секция: Интервюта
27 Юли 2014 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът не казва най-важното. Защо?

/КРОСС/ Президентът използва правото си по Конституция да се обърне към народните представители с "няколко думи", 1/4 от които са за "специалния случай КТБ." В обръщението му аналогията, която президентът прави, с комунистическите тайни служби е изключително странна, посочва в редакционен коментар Frognews.bg.

Защо президентът не вижда това, което виждат мнозина - че една политическа партия и свързани с нея финансови и бизнес кръгове чрез елементи от прокуратурата, медиите, обществени фигури и длъжностни лица (БНБ) направиха опит да откраднат една банка и в същото време да прикрият собствените си престъпни деяния и да извлекат полза в името на също престъпния си интерес.

Ако човек познава законите и банковата система, казусът, на който президентът обърна специално внимание, е ясен - има конкретни стъпки, дефинирани и разписани в българското законодателство. Единственото, което трябва да се направи, е да се спазва законът. Точно държавният глава ли демонстрира непознаване на законите и недоверие в спазването и силата им? Какво всъщност влага президентът в израза да се "отворят досиетата КТБ", какъв е този евфемизъм?

Защо държавният глава изобщо допуска, че ако се скрие информация по случая КТБ, истината може да бъде "търгувана", превърната в "златна мина" и използвана като инструмент за изнудване?

Държавните институции са тези, които отговарят за пълното разкриване на истината. Още повече, че един от собствениците на КТБ - Цветан Василев, ясно е дал индикации, че е напълно съгласен и би съдействал да бъде разкрита цялата истина. Г-н президентът готов ли е да стигне наистина до край, а не да бъде адвокат и страна в избирателното разкриване на факти само и единствено около КТБ? И защо определя един частен случай като "стратегическа грешка на държавата". Едва ли цялата "истина за нерегламентираните връзки на политици, съдии, прокурори, общественици" е свързана само и единствено с КТБ. Как точно си представя г-н президентът, че с "отварянето на досиетата КТБ" (каквото и да означава това) ще "приключи подменения преход". Само разнищването докрай на "случая КТБ" ли ще даде началото на истинския, неслучил се досега преход?

Интересна е тезата на държавния ни глава, че само чрез частния случай КТБ ще се стабилизира държавността в страната. Не смята ли той, че е редно да се отворят всички банкови досиета? Защо допуска отново да има двойни стандарти?

Коментарът относно евентуална дупка в банката отново е несъстоятелен. Не трябваше ли вече да е ясно има ли дупка в КТБ, или няма. Защо президентът не попита управителя на БНБ къде е въпросният одиторски доклад, който трябваше да даде тази информация. Ами ако няма дупка? От къде президентът знае, че няма "дупки" и на други места във финансовата система?

По повод темата за "офшорките", да попитаме нашия президент: г-н Президент, офшорките само с КТБ ли са обвързани?

И на финала, ако президентът смята, че КТБ е заплаха за държавността, защо изобщо не сподели пред народните представители явната опасност за националната сигурност - срутването и пълната уязвимост на Военно-промишления комплекс на България? Очевидните проблеми в енергийната и социалната система? Тези сфери са свързани с оперативната дейността на КТБ, днес, а не след 6 месеца. Това са три опорни стъбла, които могат да взривят сигурността всяка една държава! Г-н Президентът по Конституция е върховен главнокомандващ, както и председател на Консултативния съвета за национална сигурност. Би трябвало прекрасно да знае и да осъзнава какъв елемент от националната сигурност е Военно-промишленият комплекс. Защо президентът не говори за това пред народните представители?!

Защо изобщо призоваването на институциите да си свършат работата докрай намира място в обръщение към народни представители в едно отиващо си народно събрание?

КОЙ вмъкна в речта на президента целия абзац?