Путин: С нас е невъзможен диалог от позиция на силата и заплахите
Секция: Русия
27 Юли 2014 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: С нас е невъзможен диалог от позиция на силата и заплахите

 Засилването на НАТО в Източна Европа и Черно море няма да остане без отговор

/КРОСС/ Във втор­ник Вла­ди­мир Путин свика засе­да­ние на Съвета за сигур­ност към пре­зи­дента. Мно­зина оча­к­ваха от него сен­за­ци­онни новини и съд­бо­носни реше­ния, съобщи елек­трон­ното изда­ние „Взгляд". При­чини за това имаше достатъчно - повиша­ващото се напреже­ние в меж­ду­на­род­ните отноше­ния поради съби­ти­ята в Украйна и неже­ла­ни­ето на Запада да при­нуди вла­стите в Киев да спрат кръвопро­лит­ната война в Дон­бас и да сед­нат на масата за преговори.

Засе­да­ни­ето наи­стина бе необи­чайно, като се има пред­вид, че за първи път тра­дици­ята бе нару­шена и то бе обявено пред­ва­ри­телно и жур­на­ли­стите бяха пус­нати да при­състват в залата в самото му начало. Съобщена бе и темата на пред­сто­ящото обсъж­дане: „Въпроси, свър­зани с гаран­ти­ране на наци­о­нал­ната сигур­ност и тери­то­ри­ал­ната цялост на Русия". Зву­чеше сери­о­зно. Някои заси­лиха интригата, като лан­си­раха най-​невероятни напълно про­ти­вопо­ложни вер­сии. Едни пред­сказ­ваха, че Путин едва ли не ще обяви връща­нето на Крим в Украйна, други - че ще при­знае Донец­ката и Луган­с­ката народна репуб­лика и ще заплаши с вли­за­нето на руски войски в Източна Украйна. Разо­ча­ро­вани оста­наха и едните и другите. Заре­дени от край­ните си емоции и поли­ти­че­ски нагласи, те не можаха да оце­нят сери­о­з­но­стта на пре­дупре­жде­ни­ята на пре­зи­дента и на зада­чите, които той постави пред вла­стите и обществото.

В крат­кото му 13-​минутно слово имаше пре­делно ясни посла­ния, най-​важното между които можеше да се дешиф­рира така: „Безпо­лезно е с Русия да се разго­варя с езика на запла­хите. Тя няма да промени своя курс, ще помага на Ново­ро­сия и едно­временно с това ще прави всичко възможно да про­ти­во­стои на опи­тите за деста­би­ли­за­ция на стра­ната и ней­ната ико­номика. По повод на ката­строфата с малай­зийския боинг той за поре­ден път показа, че може да посреща удари едно­временно на раз­лични фрон­тове - и на укра­ин­ския, и на глобалния.

Най важ­ното е Русия да укрепи тила. Макар пре­зи­дентът да изрази уве­ре­ност в един­ството на народа, про­блемите по които про­тив­ни­кът ще бие, не са малко и затова пред­стои много да бъде напра­вено, за да не бъде стра­ната раз­кла­тена отвътре. Това не озна­чава, че ще има „затягане на гайки". Това няма да допус­нем, напро­тив, ще раз­чи­таме на граж­дан­ското обще­ство при реша­ва­нето на всички задачи, отбе­ляза Путин.

Всъщ­ност същ­но­стта на глав­ното посла­ние на пре­зи­дента, на него­вото виждане за света и за Русия се съдържа дори в само един абзац: „Суве­ре­ни­тетът и тери­то­ри­ал­ната цялост са фун­дамен­тални цен­но­сти. Става дума за осигу­ря­ване на неза­ви­симо­стта и един­ството на нашата държава, за надежд­ната защита на ней­ната тери­то­рия и, кон­сти­туци­о­нен строй, за навременна неутра­ли­за­ция на вътреш­ните и външ­ните заплахи, които в днеш­ния свят са достатъчно. Длъжен съм вед­нага да отбе­лежа, че днес, раз­бира се, няма пряка военна опас­ност за суве­ре­ни­тета и тери­то­ри­ал­ната цялост на стра­ната. Гаранция за това е преди всичко стра­теги­че­ският баланс на силите в света".

Рус­кият пре­зи­дент опре­дели 4 най-​важни при­о­ри­тети пред Русия днес:

- После­до­ва­телно укреп­ване на меж­ду­наци­о­нал­ното съгла­сие в стра­ната, грамотна миграци­онна поли­тика, рязко пре­си­чане на опи­тите за насаж­дане на меж­ду­ет­ни­ческа омраза.

- Осигу­ря­ване на вър­хо­вен­ство на Кон­сти­туци­ята и пра­во­вия ред на цялата тери­то­рия на Русия. Всички граж­дани, неза­ви­симо от местожи­ве­е­нето си да имат равни права и възмож­но­сти за обра­зо­ва­ние, здра­веопазване, работа, битови усло­вия и развитие.

- Устой­чиво и балан­си­рано раз­ви­тие на стра­теги­че­ски важ­ните райони, като Далеч­ния Изток, Арк­тика и кавказ.

- Русия ще реагира адек­ватно на при­ближа­ва­нето на воен­ните струк­тури на НАТО към ней­ните гра­ници. „Няма да оста­вим без внима­ние разпо­лага­нето на про­ти­во­ра­кет­ната отбрана и уве­ли­че­ните запаси на стра­теги­че­ски неяд­рени свръх­точни оръжия", пре­дупреди рус­кият пре­зи­дент. Той добави, че демон­стра­тив­ното заси­л­ване на али­анса на тери­то­ри­ята на източ­но­ев­ропе­йс­ките страни, в аква­то­ри­ята на Черно и Бал­тийско море, чув­стви­тел­ното нарастване на него­вата актив­ност в тези реги­они няма да оста­нат без отговор.

в. "Русия днес"