The New York Times зове за легализиране на марихуаната
Секция: Здраве
27 Юли 2014 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
The New York Times зове за легализиране на марихуаната

/КРОСС/ Американският вестник The New York Times призова за легализиране на марихуаната, пише AFP. 

В редакционна статия, озаглавена „Отмяна на забраната, отново", изданието пише, че законите за марихуаната действат непропорционално на чернокожите младежи и че пристрастяването и зависимостта са „относително незначителни проблеми" в сравнение с алкохола и цигарите.

„Премахването на забраната отне на Съединените щати 13 години - 13 години, в които хората продължиха да пият, примерни граждани станаха престъпници и организираната престъпност процъфтя. Минаха 40 години, откакто Конгресът направи нелегална марихуаната и причини голяма вреда на това общество, като забрани вещество далеч по-безвредно от алкохола. Време е правителството да вдигне тази забрана", пише вестникът. 

С този редакторски коментар NYT започва поредица за ползите от легализирането на марихуаната, вредите от забраната й, историята на растението и на отношението на правителството към него. В коментарът се посочва, че редакторският екип дълго е обсъждал темата и са единни в позицията си и искането си канабисът да се продава свободно.

"Няма перфектна защита към обвиненията на хората, които не одобряват употребата на марихуана. Същото може да се каже и за тютюна и алкохола, но ние вярваме, че на всяко ниво - здравословно, като ефект върху обществото и правно - везната се накланя към национална легализация", пише изданието.

Допълва и, че може би Вашингтон ще предпочете да изчака още известно време, докато се види ефектът от декриминализацията и разрешенията за употреба с медицински цели, които вече са факт в 23 щата на САЩ, но това би поставило останалите 27 щата в неловка ситуация и опасност да изостанат заради консервативните си представители в парламента.

Цената на забраната за обществото е огромна, пише NYT. През 2012 г. например са арестувани около 658 хиляди души за притежание на марихуана, по данни на ФБР. За сравнение, хванатите с кокаин, хероин и производни са общо 256 хиляди. Жертвите на преследването са най-вече по расов критерии - чернокожи младежи, които поколения след поколения са нарочвани за престъпници.

Изданието посочва, че по въпроса за вредите от марихуаната все още се спори, но надделяват доказателствата за това, че пристрастяването към нея е минимално, особено като се сравни с това към алкохола и тютюневите цигари. "Умерената консумация не изглежда да представлява опасност за зрели хора в добро здраве". Няма основания и в твърдението, че тя е стартова позиция за преминаване към по-силни вещества.

Забраната обаче трябва да остане за непълнолетните - под 21 години - защото има доказателства за вреди върху мозъка на подрастващи.

Създаването на система за регулиране на производството, търговията и рекламата на марихуана ще бъде сложно, признават редакторите. "Но тези проблеми могат да бъдат решени и това отдавна щеше да е свършено, ако като нация не бяхме мълчали покорно пред решението производството и употребата на марихуана да се преследва от закона", пише в позицията им.