Сергей Соболев: Лобистки интереси в енергетиката сринаха коалицията в Украйна
Секция: СВЯТ
27 Юли 2014 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Соболев: Лобистки интереси в енергетиката сринаха коалицията в Украйна

/КРОСС/ „Разпадът на управляващата коалиция в Украйна се дължи на лобистки интереси в енергетиката на партия „Удар", заяви за БНР председателят на парламентарната група на украинската партия „Отечество" Сергей Соболев.

Политическата формация се оттегли от управляващата парламентарна коалиция, след което оставка подаде и премиерът Арсений Яценюк.

Соболев определя случилото се като „плод на енергийните интереси на един олигарх", който, по думите му, контролира „Удар": „Те по никакъв начин не коментираха решението си. Нещо повече - ние сме убедени, че те никога няма да огласят публично позицията си, защото тя е свързана с факта, че тази фракция се контролира от един олигарх, който днес е арестуван във Виена - г-н Фирташ. Един от законопроектите предполагаше много сериозно реформиране на компанията „Нафтогаз" и възможността за създаването на структури с участието на европейски и американски капитали за управлението на газотранспортната система на Украйна. Тази система винаги е давала възможности на г-н Фирташ, който я използваше като свое частно предприятие. Мисля, че това беше причината, поради която „Удар" излезе внезапно от управляващата коалиция с ясното съзнание, че след това няма да има нито едно гласуване в парламента".