Станишев: Зная, че много хора не ни вярват заради случая „Пеевски”
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2014 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев: Зная, че много хора не ни вярват заради случая „Пеевски”

/КРОСС/ Заставам пред вас със самочувствие и увереност за пътя, който изминахме заедно и за този пред нас. В живота на всеки човек има момент на равносметка. Моят ден за равносметка е днес. Спомням си 15 декември 2001 г. - бях видимо по-слаб, с неоредели и прошарени коси. Дадохте ми шанса, огромната привилегия и честта да застана начело на БСП. Сега, 13 години по-късно, промених немалко, но и много не успях да променя. Трудно ми е да се примиря с последното. Това е моят последен конгрес като лидер на БСП. Нека за миг да забравим за различията помежду ни, за споровете, отправените упреци, горчивината и болката, които всеки от нас е изпитвал, когато е бил обвиняван несправедливо", каза председателят на БСП в оставка Сергей Станишев пред делегатите на XLVIII Конгрес на партията.

Не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативи. Оттеглям се не защото бягам. Смятам, че така постъпват лидерите, подчерта Станишев.

„Още преди хората да са се произнесли на изборите, ГЕРБ вече заявиха, че ще се върнат на власт и ще управляват чрез реваншизъм. Искаме ли кошмарът ГЕРБ да се повтори отново? Как се случи така, че една партия спечелила по-малко от 40% от гласувалите през 2009 г. заграби цялата власт в страната за по-малко от четири години и защо стана възможно да злоупотребява с нея", попита Станишев.

„Как стана така, че след 2009 г. държавността беше разградена, справедливостта беше подменена с полицейщина? Под прозорците на Министерския съвет нямаше протести и вувузели. Къде бяха борците срещу задкулисието? Единствените, които имахме куража и силата да говорим истината, бяхме ние - БСП. Аз поех най-яростната битка срещу Борисов", добави той.

„Зная, че днес много хора не ни вярват заради грешките, които допуснахме през последната година и заради случая с Пеевски", каза Сергей Станишев и допълни: „Хората в България могат да простят, ако вземеш грешно решение, но не и ако не си взел решение".

„Нека намерим сили в себе си и да поискаме прошка от хората, когато поискаме доверието им след няколко седмици, за да докажем, че политиката има морал", призова Станишев.

„По ирония на съдбата БСП показа сила именно след протестите. Колективно разбрахме, консолидирахме се и преодоляхме прехода. Хората от тази зала знаем какви усилия ни костваше", заяви Сергей Станишев.

„Нашите партийни другари преглътнаха НАТО. Жертвахме хора, съдби, цели поколения активисти. Зачеркнахме съдбата на хората от разузнаването, работили в името на България. Преживяхме загуба на доверие, престиж, пак в името на общонационалните интереси", каза още Сергей Станишев.

Оттук нататък ще управляваме с други партии само и единствено в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото, заяви Сергей Станишев.

БСП отказва да се оправдава. Приехме компромиса на коалиционното управление в името на държавността, защитата на свободата и демокрацията. Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи - не и цената на съдбата на партията, посочи Станишев.

„Точно тази година на управление с мандата на БСП доведе до прекрачване на границите на търпението, толерантността и разбирането за компромис в политиката. Отказваме и няма да правим повече безпринципни компромиси в управлението. Недопустимо е да губим хора, да отстъпваме от левите си ценности. Няма как БСП - партията мандатоносител - да приеме ултиматуми за излъченото от нея правителство", посочи той.

„БСП доказа, че е коректен партньор в управлението и уважава легитимните интереси на тези, с които сме заедно. Видяхме, че ДСП са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно. Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт", подчерта Сергей Станишев.

АБВ са основна причина за загубите на изборите, но бяха наказани за разкола на евроизборите, като получиха едва 90 хиляди гласа, отбеляза Станишев и допълни: „Хората продължават да мислят, че става дума за лична разпра между Станишев и Първанов. Днес АБВ са друга политическа партия. Нейният профил е ми неясен. Направиха заявка за президентска република, което винаги при нас ще избие като авторитаризъм. АБВ се очертават като наши опоненти и на предстоящите избори, но смятам, че ние, като силна партия, в името на България трябва да сме готови за разговори с АБВ срещу ГЕРБ".

Станишев избори няколко условия за това: „Първо, стига са градили своя образ на гърба на БСП. Второ, не може друга партия да се опитва да налага дневния ред на БСП. В името на общата кауза съм готов да загърбя раните, които бяха нанесени".

„Днес ПЕС е изправена пред нови предизвикателства. ЕНП загуби 50 евродепутати, но стана първа политическа сила. ПЕС не бяхме припознати като алтернатива. Бяхме много близо до целта, която си поставихме. Ако всяка партия от нашето семейство беше спечелила 1 или 2 мандата повече перспективата щеше да е различна и президента на ЕК щеше да се казва Мартин Шулц", каза Сергей Станишев в коментар на резултатите от европейските избори.

За постигнатото в политиката трябва да се съди не по внушение и пропаганда, а по резултати, „България нази сега гледа". Хората ще очакват решенията ни. Ще затъне ли партията в раздори, не бягам ли от отговорност и кой ще бъде председател на БСП? Всички тези въпроси ще получат отговори, но е важно как ще стигнем до тях. Да защитим достойнството на партията", призова Станишев.

Сергей Станишев заяви, че е поел БСП като трета политическа сила в парламента. „Спечелихме заедно три поредни победи - местните 2003, парламентарни 2005. Убеден съм, че ако президентските избори през 2011 бяха честни, президентът и вицепрезидентът щяха да се казват Ивайло Калфин и Стефан Данаилов", посочи Станишев.

„Събрахме повече от 700 хиляди подписа и спечелихме първия демократичен референдум. За първи път реализирахме първи успешен управленски мандат на БСП - нещо, с което ГЕРБ не може да се похвали", каза още Сергей Станишев.

За постигнатото в политиката трябва да се съди не по пропагандни внушения, а по резултати. През тези 13 години бяхме два пъти в управлението на страната и доказахме, че БСП е партията, която има силата на идеите, има волята да превръща идеите си в реалност. В България няма друга такава партия, трябва да черпим самочувствие от този факт, да даваме увереност. Ние вдигаме пенсиите на хората, борим се с монополите, създаваме работни места. Ние сме партията, която води страната към напредък. Постигнахме рекорден икономически растеж за страната, посочи Станишев.

По неговите думи приказките за тежкото наследство, оставено от Тройната коалиция, са параван на немощ. „Тройната коалиция остави 8,3 млрд. лв. фискален резерв. Нека спрем да вярваме на лъжата, че ГЕРБ управлява по-добре от нас и че „гради" България. Нека не позволяваме на опонентите ни да подменят реалността - преди всичко от уважение към хората на България", заяви Сергей Станишев.
ГЕРБ управляват, консумирайки властта и оставеното от нас. Това не ги прави силна, а силова партията, отбеляза Станишев.

„Трябваше ли да поемам отговорността през 2013 г.? Не беше ли по-лесно да кажа „Избори до дупка!" и страната да се срине? Струваше ли си да носим цялата отговроност пред хората? Именно заради коалицията с тях платихме цената на загубата през 2009 година. Последната година беше най-трудната в политическата ми кариера. Убеден съм, че мнозинството от вас са се чувствали по същия начин", коментира Станишев.

„През май 2013 г. БСП беше права в търсенето на път отвъд ГЕРБ и техния политически кошмар", заяви той и даде пример за постигнато от БСП за последната година. „През януари 2015 г. близо милион български граждани ще си върнат парите от данъци. Спряхме социалния геноцид, за първи път от много години имаше великденски добавки. Започнахме реформа в здравеопазването. Спасихме от закриване болницата в Девин - символ на разрухата от предишното управление. Всичко това е подкрепа за хората. Намерихме повече пари за наука, образование. Близо 600 училища ще бъдат оборудвани. Приехме закон, с който приехме дуален модел на образование", подчерта Станишев.