Бивш кмет дава фалшива алкохолна проба
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2014 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш кмет дава фалшива алкохолна проба

/КРОСС/ Дългогодишният бивш кмет на Перущица Никола Янкулов е дал кръвна проба за алкохол, представяйки се за свой приятел, за да го спаси от наказание за шофиране в нетрезво състояние. Случаят е от април м. г. и преди дни Районна прокуратура - Пловдив, внесе обвинителния акт срещу него в съда. Делото стартира след съдебната ваканция, пише „Преса".

Около 16 ч. на 11 април 2013 г. приятелят на Янкулов Димитър Георгиев бил спрян за проверка, докато карал колата си „Фолксваген Поло" в село Триводици. Той бил видимо пиян и полицаите му направили тест с дрегер, който отчел 1.70 промила алкохол в кръвта. След това го закарали в районното управление в Стамболийски, където на него му прилошало и вдигнал кръвно. Затова, вместо да го задържат за 24 часа, полицаите го изпратили в болница в Пловдив. Дотам го закарали Никола Янкулов и друг техен познат. По пътя Георгиев връчил на бившия кмет личната си карта и го помолил да даде кръв вместо него, защото не е пил нищо.

Янкулов влязъл в спешното отделение и дал картата на Георгиев. Дежурната се усъмнила, защото човекът на снимката бил съвсем друг, но Янкулов й обяснил, че е отслабнал и затова има разлика. Тя все пак извикала полиция, но отзовалите се униформени не открили несъответствия. Така пробата била взета и показала, че в кръвта няма алкохол. Заради разминаването с показанията на дрегера от Георгиев била взета кръв за втори път и станало ясно, че той е с кръвна група 0, а чистата от алкохол проба е от човек с група А. Тогава били прегледани записите на камерите на здравното заведение и станало ясно, че Георгиев въобще не се е приближавал до спешния кабинет.

В хода на разследването Янкулов не е дал обяснения по случая. Сега ще отговаря за помагачество за избягване на наказателно преследване, за което може да получи до пет години затвор. Другото обвинение срещу него е за съставянето на официален документ с неверни дании. Наказанието за това е до две години зад решетките или пробация. Пред „Преса" Янкулов отказа коментар.