Красимир Ангарски: Отварянето на кредитните досиета в КТБ крие рискове за сигурността на вложителите
Секция: ИКОНОМИКА
27 Юли 2014 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Ангарски: Отварянето на кредитните досиета в КТБ крие рискове за сигурността на вложителите

/КРОСС/ „Има логика в това, на служебния кабинет да бъде даде позволение да тегли заеми при извънредни ситуации. По време на кризата през 1996-1997 г. правителството на Софиянски имаше съгласието от НС да сключи споразумение с МВФ, да се сключат споразумения за заеми. Това е успешна практика, но това не означава, че като им се даде право, трябва да изхарчат всичко преди изборите" каза финансовият експерт Красимир Ангарски в интервю за предаването „Неделя 150" на БНР.

Желанието да се отворят масово кредитните досиета в КТБ е популизъм, защото засяга сигурността на семействата на вложителите, отбеляза Ангарски.

„Няма защо да бъдат разкривани. Ако има сигнали за нещо, прокурори, следствени органи и служби могат да отидат там и да търсят каквото искат. Те имат правомощия. Предложението да се отворят кредитните досиета може би цели да компрометира определени лица и фирми преди предсрочните парламентарни избори", допълни Ангарски.

Според експерта, заявената готовност на Иван Искров да се оттегли от БНБ е опит за прехвърляне на отговорността за кризата с Корпоративна търговска банка към друг орган.