Започна вотът за нов председател на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2014 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна вотът за нов председател на БСП

/КРОСС/ Делегатите на конгреса на БСП започнаха гласуването за нов председател на партията. Те дават вота си за първи път в тъмни стаички, разположени във фоайето на първия етаж на НДК. Преди това в продължение на повече от два часа изслушаха концепциите на деветимата кандидати за поста.

Номинираните, които приеха да се включат в избора, са бившият депутат Георги Кадиев, бизнесменът и лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов, енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев, депутатът Корнелия Нинова, председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов, депутатът и организационен секретар на БСП Красимир Янков, зам.-председателят на парламента Мая Манолова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, зам.-председателят на БСП и лидер на лявото крило Янаки Стоилов.

Деветимата номинирани са имали на разположение по 7 мин., за да представят платформата си пред конгреса.

Изключително силно изказване пред червените делегати е направил един от кандидатите за нов лидер на БСП - Георги Кадиев. Изложената платформа на Кадиев е предизвикала бурна реакция.

Георги Гергов е критикувал поведението на министъра на финансите Петър Чобанов, като го е обвинил, че след като е станал министър, е спрял да вдига телефона си на социалисти.

Акцент в изказванията и на деветимата кандидати са били организационните проблеми, кадровата политика и възраждането на БСП.

„Делегатите трябва да ме подкрепят, защото мога да променя БСП, да й върна самочувствието и да я направя по-силна, и то в екип с всички, защото сам човек не може да направи нищо", заяви кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова минути преди да гласува.

Нинова посочи, че в изказването си е поставила въпроси, които са й били задавани по време на срещите с членове и симпатизанти на партията в страната, сред тях - въпросите за идейната чистота, работата с кадрите, приемственост и работа на младите и стари кадри и привличане на интелигенция и научни среди в редиците на левицата. Нинова каза, че е предложила БСП да има собствена телевизия.

От своя страна председателят на НС Михаил Миков заяви, че „не е важно за какво бъдеще на БСП, а за какво бъдеще на България и българските граждани гласуваме". „Гласувам за борбата с бедността, за по-силна и солидарна България", каза още той.

Мая Манолова определи себе си като кандидат, готов да направи сериозна промяна в БСП, „защото това е пътят, чрез който можем да стигнем до победа". „На следващите избори ще играем не за някакъв резултат, а за победа, и това е, което трябваше да прозвучи на конгреса", подчерта тя.