Празник на народния обичай и автентичната носия в Рибарица
Секция: КУЛТУРА
02 Август 2014 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празник на народния обичай и автентичната носия в Рибарица

/КРОСС/ Рибарица е най-дългото село в България. Освен че е едно от най-красивите курортни селища, този уикенд там ще е пъстро и весело. Защото се провежда Празник на народния обичай и автентичната носия.

В продължение на два дни участниците ще се надпяват, надиграват и надсвирват, а тези от 14 до 104 години в дефиле ще покажат и автентични носии, ще представят народни обичаи. Най-добрите ще получат награди със символа на Рибарица - балканската пъстърва.

Голямата награда се дава на база комплексно класиране, като се обявява населеното място за "най-голям пазител на българския фолклор". Домакините са подготвили и кулинарни изненади за участници и гости.

"Ще има боб чорба и прочутата тетевенска саламура", разказва пред Дарик кметът на селото Пенка Ганева.

Конкурсната програма се провежда в два поредни дни, като участниците, които са в различни възрастови групи, се оценяват в областите надпяване, надиграване, както и представяне на най-интересните обичаи и автентични носии. Голямата награда е за пазител на народното творчество. Тя ще бъде връчена на онези, които са успели да съхранят най-добре това.

„Основната цел на този прекрасен фолклорен празник е да събере сред природата на курорта Рибарица на едно място колорита и свежестта на традиционното народно облекло и да покажем националното ни съкровище, което искаме да запазим за нас и бъдещите поколения. Такова, каквото са го пазили нашите прадеди, за да оцелее", каза още Пенка Ганева.