Таксуват неправомерно децата в междуградските автобуси
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2014 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таксуват неправомерно децата в междуградските автобуси

/КРОСС/ В разгара на лятото хиляди деца тръгват на почивка с междуградски автобуси. Съгласно българската и европейската нормативни уредби, докато навършат седем години, те имат право да пътуват безплатно. Много родители и настойници обаче плащат.

"На едно гише ни взеха 17 лева, при редовна цена на билета 29 лева. На друго, ни дадоха избор - Йоан да пътува безплатно, но в полата на майка си. За самостоятелна седалка на Йоан фирмата иска 50 % от редовната цена. До Лозенец, това прави 17 и 50. Пак до Лозенец намерихме и цена 3 лева - според политиката на това гише, сумата не зависи от маршрута, а гарантира право на място и служи за застраховка на детето", разказва репортер на Нова телевизия след като е опитала да купи билет за Ралица и сина й Йоан.

За компенсациите общините разчитат на пари от републиканския бюджет, но заявяват, че разписаните са малко. Тази година за София 2 300 000 лева нямало да стигнат само за градските линии, а за междуградските общината не е платила на превозвачите нито лев. За това, че от правоимащ Йоан се превръща в длъжник на една неработеща система, майка му днес може да се обърне само към изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". За неправомерно издадени билети глобени фирми вече има и никой не е обжалвал тези 200 лева.