Чужди инвеститори може да съдят България заради КТБ
Секция: ИКОНОМИКА
04 Август 2014 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чужди инвеститори може да съдят България заради КТБ

/КРОСС/ Група чуждестранни инвеститори се подготвят за съдебни дела срещу България в случай на фалит на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава Reuters. Инвеститорите, сред които има хедж фондове и институции от САЩ и Европа, притежават деноминирани в долари облигации и смятат да заведат дело срещу българското правителство при просрочване на задълженията по книжата им, посочват двама източници на агенцията. Пред "Капитал Daily" представител на български институционален инвеститор в облигации на КТБ заяви, че също обмисля да се включи в иска, ако има такъв.

Евентуален фалит на банката изглежда все по-вероятен след масовото изтегляне на депозити през юни, което доведе до поставянето на институцията под специален надзор от страна на БНБ, спиране на операциите й и блокиране на достъпа на депозантите до средствата им. Затварянето на КТБ доведе до най-тежката банкова криза в България от 90-те години насам, особено след като по-рано през юли управляващите отхвърлиха предложения спасителен пакет за институцията, пише Reuters.

Падежът на облигациите, чиято емисионна стойност е 150 млн. долара, е на 8 август. Групата облигационери са сформирали специален комитет и са наели юридически представители в страната, допълват източниците на агенцията. Според единия от тях, мениджър на базиран в Лондон хедж фонд, по време на инвеститорското роудшоу през юни правителството и централната банка са уверили облигационерите, че ще бъдат защитени и средствата им ще бъдат изплатени в пълен размер. Ако това не се случи, то би изпратило лош сигнал за инвестиционния климат в България и би повишило цената за емитирането на външен дълг в бъдеще, коментира мениджърът.

"Това, което управляващите не разбират, е, че рискуват да превърнат България в Аржентина на Европа", посочва той, като има предвид изпадането на южноамериканската страна в технически фалит за втори път през последните 12 години миналата седмица. "Ако задълженията по облигациите не бъдат изплатени навреме, няколко от облигационерите са готови да предприемат действия и да повдигнат обвинения в измама и изопачаване на информация срещу българското правителство", казва още мениджърът.

Няколко дни след мащабните изтегляния на средства от КТБ кабинетът и централната банка успяха да пласират еврооблигации на стойност 1.5 млрд. евро въпреки задълбочаващите се проблеми в страната, припомня Reuters.

"Формиран е комитет на кредиторите, който представлява повече от необходимите 25% от облигационерите", коментира пред агенцията друг източник, също от финансовия сектор. "Групата включва хедж фондове и институции в САЩ и Европа и е готова да обяви облигациите, които падежират на 8 август, за просрочени и дължими и изискуеми", допълва той.

По думите на мениджъра на хедж фонда сумите, които трябва да бъдат изплатени на облигационерите, са сравнително малки - от порядъка на 50-75 млн. долара, тъй като според оценката му още преди да започне изтеглянето на средства, банката е изкупувала обратно част от облигациите. Законодателите в България обаче не могат да постигнат съгласие за това дали и до каква степен правителството и централната банка трябва да защитят депозантите и облигационерите, отбелязва Reuters.

Ситуацията се влошава от това, че банковата криза в България се случва в период на увеличена политическа нестабилност, като кабинетът подаде оставка в края на юли. Продължаващата вече втора година политическа нестабилност в страната спира усилията за провеждане на реформи и доведе до понижаването на рейтинга на България от страна на Standard & Poor's до последната степен преди т. нар. боклук през юни.

Мениджърът на хедж фонда посочва още, че облигационерите са изпратили писмо до финансовия министър, до представител на централната банка и до други представители на правителството относно облигациите. "Всички те са наясно с проблема и искат да го решат, но имат нужда от политическа подкрепа. Готови сме да продължим с юридически претенции срещу правителството, но предпочитаме да постигнем споразумение", коментира той. Според оценката му най-доброто решение би било банката да възобнови дейността с гаранции от правителството и от Европейската централна банка, както беше направено по отношение на Първа инвестиционна банка.