Екоминистърът: Неконтролирано изпускане на язовири не е имало
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2014 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екоминистърът: Неконтролирано изпускане на язовири не е имало

/КРОСС/Има премерено оценен риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствие. С други думи - ако вали, може да се стигне до ситуация като тази в град Мизия, заяви министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му прогнозите на „Басейнови дирекции" на МОСВ относно реките се правят за ден-два напред и все още няма оценка за сряда и четвъртък, когато се очакват пак дъждове.

МОСВ има аналитични функции, както и предупредителни. Още в петък, 1 август, сме предупредили и сме дали жълт код за Мизия. Предупредихме местните власти и оттам насетне те бяха на ход, посочи министърът в оставка. 

Станислав Анастасов уточни, че и осемте язовира по поречието на река Скът са общинска собственост. По думите му неконтролирано изпускане на язовири в района на Мизия не е имало.

Министърът уточни, че преливане през преливника на язовира е нещо нормално, докато преливане, застрашаващо структурната цялост на язовирната стена, е аварийна ситуация. Пет от седем язовира по Скът са с преливници и те могат да допринесат само за задържане на нивото на реката, а не да го повишат, добави Анастасов. 

Жител на Мизия обаче посочи, че според него вълната е човешка грешка. Как за половин час дойде такава вълна - това е неконтролирано изпускане, каза той. И призна, че е имало и непочистени отводнителни канали. Друг човек пък посочи, че всичко е станало много бързо - за половин час водата е дошла. Имаше предупреждение по телевизията, но всичко стана много бързо. Говори се, че около 60 къщи са паднали, прибави трети.

На въпрос почистено ли е речното корито на Скът, областният управител на Враца Венцислав Василев отвърна: "Съмнявам се".

В момента водата в Мизия е спаднала с около 40-50 сантиметра, но градът все още е тотално наводнен.