Първанов: Парламентаризмът в този му вид е изчерпан
Секция: ПОЛИТИКА
04 Август 2014 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първанов: Парламентаризмът в този му вид е изчерпан

/КРОСС/ Имаме парламент, компрометиран по две линии. Имаме вариант на парламента, който не се събира година, не може да заработи, няма кворум или другия тип парламент (на ГЕРБ), който стои в зала и само подпечатва взетите от премиера решения т.е. имаме премиерска република, заяви президентът (2002 -2012 г.) и председател на АБВ Георги Първанов в интервю за БТВ.

Той за пореден път се обяви за конституционни промени, които да направят България президентска република „по френски модел".
„В нашата парламентарна история няма парламент, който да е свалил нивото толкова ниско - на реториката, на законодателството. Това обяснява защо в социологическите проучвания рейтингът е осем пункта - горе-долу като при Виденов, когато хората влязоха в парламента", заяви Първанов и обяви, че „парламентаризмът в този му вид е изчерпан".

По думите му това означава да има баланс между президента и парламента, но държавният глава да има по-отчетлива роля. „Когато станат такива неща, каквито наблюдаваме сега, хората обикновено се обръщат към кмета и президента. Парламентът го няма, агенциите си прехвърлят отговорността", направи мост между политиката и трагедията в Мизия Първанов.

Той даде и друг пример: „Имаме президент, който инциира референдум. Президентът е избран с повече гласове от мнозинството в парламента, но същото това мнозинство спира инициативата на президента".

В отговор на въпроса дали подобна централизация няма да укрепи позициите на задкулисието, той посочи, че при сегашния модел договорките са още по-добре скрити - в партийните централи.

Силният президент според Първанов „на нашите балкански ширини (...) е работещата традиция".
„Важно е, че това не беше конгреса на промяната. Това е един конгрес, който в крайна сметка произведе двама председатели, от които единият е по председател и фактически статуквото се запазва. Единият ще е председател на партията, а другият - на коалицията", коментира събитията в БСП Георги Първанов.

Той коментира, че всичко поискано от Сергей Станишев се е случило, а останалите на балотаж Драгомир Стойнев и Михаил Миков са били близки до лидера на ПЕС. В същото време обсъжданите идеи за промяна така и не са стигнали до конгреса.

Първанов критикува Станишев заради многократното споменаване на референдума за „Белене" по време на речта пред социалистите. Президентът напомни, че след положителния резултат от допитването, ръководството на БСП е тръгнало към „опасен за България вариант" с реактора на „Усетингхаус", който бил скъп, неизпробван и без гарантирано място за съхранение на отработеното гориво.

В същото време, Първанов подчерта: „Не поставяйте знак за равенство между този, който е подписал договора и БСП като цяло". По думите му договорките стават на най-високо ниво, а кръгът около Сергей Станишев е близък до Делян Пеевски.

Георги Първанов отрече той и семейството му да имат влогове в поставената под надзор Корпоративна търговска банка. Лидерът на АБВ категорично се обяви за спазване на законовата процедура и изплащане само на гарантираните 100 000 евро на клиентите на трезора.