Лидери от цял свят се събират в Лиеж за 100-годишнината от началото на Първата световна война
Секция: СВЯТ
04 Август 2014 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидери от цял свят се събират в Лиеж за 100-годишнината от началото на Първата световна война

/КРОСС/ Белгийският град Лиеж днес е домакин на възпоменателно събиране на държавни глави и лидери на няколко страни, сражавали се по време на Първата световна война. Сред тях е и българският президент Росен Плевнелиев.

Това е кулминацията на поредица от събития през последните дни, с които почита паметта на загиналите милиони хора по бойните полета и разрушените селища.

Националната мемориална церемония ще започне в 11 ч. местно време (12 ч. българско) в присъствието на белгийския крал Филип и кралица Матилда, на френския и германския президентаи Франсоа Оланд и Йоахим Гаук, на британския премиер Дейвид Камерън и херцога и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Катрин, на краля на Испания Фелипе VI, президентите на Австрия и Ирландия, на председателя на Европейската комисия, американска делегация, начело със секретаря на сухопътните сили на САЩ Джон Макхю, както и на ген. Филип Брийдлав, командващ силите на НАТО в Европа.

Световният конфликт избухва на 28 юли 1914 г., когато Австро-Унгария обявява война на Сърбия след убийството в Сараево на престолонаследника Франц Фердинанд и съпругата му от сръбския националист Гаврило Принцип. Русия започва мобилизация, Германия отвръща с обявяване на война на руснаците на 1 август и на Франция на 3 август.

Но днешната дата е избрана за това събиране, защото точно преди един век германската армия погазва установеният през 30-те години на ХIХ век неутралитет на Белгия и нахлува в страната в опит да заобиколи от север френската отбранителна система с т.нар. План Шлифен.

За изненада на германците при Лиеж (градът е вратата към Белгия) те срещат ожесточена съпротива, продължила 12 дни и сломена чак след големи човешки загуби и употребата на тежка артилерия срещу укрепленията.

Атаката срещу Белгия кара Великобритания да влезе във войната, защото е един от гарантите за неутралитета на страната съгласно Договора от Лондон от 1839 година.

Днешните възпоменателни церемонии са предшествани от френско-германска среща на президентите Оланд и Гаук в Елзас на гробище, където лежат неразпознатите останки на 12 000 жертви на сраженията.

Лидери от цял свят се събират в Белгия за 100-годишнината от избухването на Първата световна война
Прегръдката на президентите Оланд и Гаук на възпоменателното събиране в неделя в Хартмансвилеркопф в днешна Източна Франция, на което бе отбелязана 100-годишнината от обявяването от Германия на война на Франция.

Събитието в Лиеж няма да е отворено за публика поради недостига на място, но ще се предава на живо по националната телевизия и на големи екрани в града и страната.

Речи, изпълнения на 14 военни духови оркестъра, оръдейни салюти и прелитане на белгийски и френски ескадрили са част от програмата. След това гостите продължават участието си на различни други събития в страната. Йоахим Гаук ще посети Льовен - университетски град, изпепелен от германците, където в библиотеката ще почете цивилните жертви на войната. Британската делегация ще се отправи за Монс - родното място на премиера Елио ди Лупо.

Днешното събиране в Лиеж са само началото на поредица възпоменателни събития за Белгия до 11 ноември 2018 г., когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от примирието. Следващото ключово събитие е на 28 октомври 2014 г., когато ще бъде почетена паметта на загиналите в сраженията в Първата битка при Ипр и при Исер.

При Исер, за да спрат германската армия по пътя й към Дюнкерк и Кале и да затворят комуникациите на Великобритания с континента, белгийците отварят дигите към Атлантическия океан и наводняват ниските части на Фландрия.

При Ипр окончателно се очертава характерът на конфликта на Западния фронт през следващите четири години - позиционна война с десетки хиляди жертви при всяка по-мащабна операция, груби грешки на командването от двете страни, тежки загуби за професионалната армия, налагащи всеобща мобилизация и хвърлянето в сраженията на млади и неопитни войници.