Кметът на Мизия: Това е бедствието на века
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2014 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Мизия: Това е бедствието на века

/КРОСС/ Около 200 души са настанени в базовите лагери в наводнения град Мизия, съобщи пред ВTV кметът на града. Виолин Крушовенски заяви, че отдавна е апелирал за по-значим контрол върху язовирите в областта. „Всички те по естествен път се отливат. Всички те, търсейки своите отточници, се вливат в реката", каза Крушовенски.

Ще изчакаме да спадне водата, за да може после да се изпомпа, каза кметът. Той, заедно с представители на Гражданска защита, ще броят падналите къщи след като отмине наводнението. Всяка пета сграда е паднала. Водата в домовете все още е 1,5 м, каза Виолин Крушовенски.

Противоречива е информацията за изчезналата жена, каза зам.-директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" ст. ком. Васил Василев. Няколко пъти екипи са влизали в къщата, за която се говори, че е останала възрастната жена, но не са открили никого.

„Не се издирват хора, осигурява се транспорт на тези, чиито домове са залети, за да отидат до близките си", каза Василев. Той отрече да има разрушени язовирни стени. През преливниците технически се изпускаше вода. Ако във водоемите има риба, тя може да излезе от преливника, каза Василев и допълни, че вчера е имало и проверка на място.
Нито кметът, нито медицински лица са потърсили бедстващите хора в Мизия, които са напуснали наводнените си къщи. Мнозина са нощували в автомобилите си. Хората от наводнения град са категорични, че това бедствие е резултат от преливане на близките язовири. „Ако водата беше от дъжда, щеше да е на най-широката улица, щеше да бъде и при ската. Но така да се събере, не може", категоричен е гражданин, чийто дом е под вода.

Две трети от Мизия е под вода, около 800 души са евакуирани. Едва между 10 и 30 см е спаднала водата през последното денонощие. В дворовете на места има 2-3 м вода. „Около 20-тина см е спаднала водата вчера, не сме стигнали до нашите къщи. Отдавна има проекти за канализация, за отводняване на улиците, за отвеждане на мръсни води, но не се действа", разказа един от пострадалите.

Нито кмет, нито медицински лица са потърсили хората. „С диабет съм, два дни да съм си вземал лекарствата", каза мизиец. Хората са категорични, че сирените са се чули след когато новото на водата е било метър. „Не сме осведомени в тоя район. Водата вървеше бързо", каза друг мъж, чийто дом е потънал във вода. Негов съсед запита защо хората не са били изведени от домовете си, а са започнали с фадрома да градят диги.

Към момента няма химически тоалетни, вече се образува тиня. Хората очакват още къщи да се сринат от наводнението. „Когато водата падне, ще стигне до дигата. Първо реката трябва да се прибере в коритото и после да започне спасение на хората", каза млад мъж, който три пъти е молил свои съседи да ги евакуира. След категоричния им отказ по-късно потърсил дъщерята на възрастното семейство, която дошла и насила ги извадила от дома им.

Дори останали без покрив хората си купуват храна сами. Вода са им дали спасителите. Поне 10 къщи, постройки са паднали в разстояние на 700-800 метра. Повечето от тях са кирпичени, но и масивна тухлена къща е паднала, показва равносметката досега.