Русия: Генералният секретар на НАТО се опитва да окаже натиск в разследването на Боинг 777
Секция: Русия
04 Август 2014 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия: Генералният секретар на НАТО се опитва да окаже натиск в разследването на Боинг 777

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се опитва да окаже натиск върху хода на разследването на причините за катастрофата на малаийзийския Boeing в Източна Украйна, като заяви пред медиите, че има доказателства за виновните за трагедията. Такава оценка даде постоянното представителство на РФ в НАТО в понеделник, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Генералният секретар на НАТО реши да не дочака приключването на разследването на катастрофата на МН17 и да окаже натиск върху него”, се казва в коментара на руското представителство.

Председателят на комитета по международни работи в Държавната дума Алексей Пушков също критикува изявлението на Расмусен.

„Ако Расмусен разполагаше с убедителни доказателства за вината на опълченците за сваления  Boeing, той би ги представил. Но той не разполага с нищо друго, освен с реторика“, написа Пушков в Twitter. „По-добе Расмусен да бе обяснил, защо в Либия след „победата“ на НАТО настъпи кървав хаос, и сега всеки бяга от такава „демокрация“, допълни още депутатът.

Припомняме, че в публикуваното в неделя интервю за френския вестник Midi Libre Расмусен определи опълченците като „виновни за случилото се“. Генералният секретар на НАТО характеризира трагедията от 17 юли като „военно престъпление“.

„Ние разполагаме с многобройни сведения, които показват, че сепаратистите, подкрепяни от руската страна, са виновни“, твърди Расмусен. „Още повече, аз съм за провеждането на независимо и пълномащабно разследване с цел установяването на фактите“, добави още Расмусен, като отказа да коментира информацията, уличаваща опълченците, с която разполагат в НАТО.