Държавната помощ от 325 лв. за пострадалите в Мизия ще се забави
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2014 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавната помощ от 325 лв. за пострадалите в Мизия ще се забави

/КРОСС/ Еднократната сума от 325 лв., която пострадалите от наводнението в Мизия трябва да получат, ще се забави, защото социалните работници не могат да стигнат до сградата на Общината. 

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че в най-пострадалото село Липница в момента не е възможно да започнат социалнитеоценки на всички засегнати лица.

„Сградата на самата Община в Мизия е наводнена и за момента недостъпна, аз просто физически не мога да стигна до там, за да установя контакт с местния кризисен щаб", каза директорът на Дирекция „Социално подпомагане" в Оряхово Денис Мерджев. Това означава, че преди да бъде отводнени и разчистено в самата Община, не може да започне оценката на щетите и съответно средствата за хората ще се забавят допълнително.
Еднократна финансова помощ в размер до 325 лв. се дава на всички пострадали лица и домакинства покриване на инцидентно възникнали нужди и щети според Закона за социално подпомагане.

Междувременно еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева обяви, че Европейската комисия ще помогне при нужда, ако българските власти се обърнат за помощ за наводненията в Мизия и останалите региони в страната.

„И лятото не ни дава покой. С тревога следя това, което се случва в Мизия. Както всички българи ме боли за страданието на хората. Моите съболезнования на семействата, които са загубили близки. Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако помощ бъде поискана", пише Георгиева в официалния си профил във „Фейсбук".